Baumgartners live-jump

Ni har väl inte missat Felix Baumgartners live-jump? Han hoppade från 39 kilometers höjd i söndags kväll. Det var grymt, och projektet hette “Red Bull Stratos“. Han åkte upp i en ballong, med ett massivt säkerhetspådrag på marken, och mängder av tekniska försiktighetsåtgärder på vägen. Han slog ett nytt rekord, med den högsta hastigheten som uppmätts i ett fritt fall – 1342 km/h. Tidigare rekordet var 988 km/h, och det var redan år 1960, av Joe Kittinger.

Däremot slog Baumgartner inte Kittingers rekord gällande den längsta tiden någon har fallit fritt. Baumgarten föll i 4 minuter och 19 sekunder. Kittingers “Project Excelsior” resulterade till slut i 4 minuter och 36 sekunders fritt fall, med en del olyckor och tillbud på vägen dit. Vid något tillfälle snurrade han 120 varv i minuten när han föll, och blev medvetslös. Har för mig att han förfrös något också, och någon räddningsarbetare drunknade väl också? Allt inte nödvändigtvis i rekordhoppet, dock. Hur som helst, det gick bra i söndags.

Ett enormt mediaspektakel var det i alla fall, och ett spektakulärt hopp. Men betänk den vidriga aspekten i att de ofta och gärna filmade Baumgartners familj och vänner, när de satt och grät. Tänk om något faktiskt hade hänt, vilken gore-fest. Det visades ju live, men folk älskar ju att gotta sig i andra människors olycka. Det blev ju stora rubriker, men tänk hur det då skulle blivit om det gått åt helvete…

Jag hade i alla fall kissat på mig, om det var jag som kröp ur den lilla kapseln på 39 kilometers höjd, och såg ner på den lilla planeten jorden långt bort. Fatta vilken viljestyrka att bara göra det, utan att visa sig rädd eller ens nervös! Bara tummen upp, och sen flyga iväg! Den stora frågan jag antar att Felix ställer sig i dag, och förmodligen många år framöver är ju ändå: “Varför väntade jag inte i 17 sekunder till!?”


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/baumgartners-live-jump/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.