Dyra kryddor

Jag gillar ju att laga mat, och experimenterar gärna hej vilt med kryddor och smaker. Men antalet kombinationer och varianter som finns att tillgå på kryddmarknaden i dag är ju oändligt! Jag tycker ändå att jag har en ganska stor kryddsamling, med tanker på att jag använder ganska mycket färskt också, men det är alltid något som saknas.

Kryddor i burk, torkade kryddor.. Min samling är stor, och det saknasa lltid något.

Är det inte citrongräs, galangalrot eller tamarind, så är det harissa, sumak, dill eller enbär. Och kryddor tappar ju ganska mycket smak fort, så det är klart som sjutton att företagen tjänar massor med pengar på att de blir gamla och smaklösa i de där stora burkarna. Ja, burkarna kanske inte ser så stora ut, men de är alldeles på tok för stora när det gäller saker man inte använder så ofta eller mycket av. Halva storleken (på sin höjd) vore perfekt. Självklart bör det finnas stora varianter för det man använder mycket av också, men ett alternativ vore bra.

Och priset? Kom igen, chiliflakes kostar 750 kronor kilot! Vanlig röd chili brukar kosta runt en dryg hundring per kilo, så jag gör mina egna genom att finhacka och torka i ugnen. Inte särskilt annorlunda, och oerhört mycket billigare. Det är bara vätskan (och därmed storleken) som försvinner, inte smaken, så mängden som går åt är ju väldigt liten i jämförelse med färsk chili.

Ibland verkar vi vara kvar i eran då Ostindiekompaniets kryddmonopol satte priserna, och det är klart att ingen vill ta fram ett alternativ till de stora burkarna när det finns så mycket pengar att tjäna. Det är bara salt och peppar som är billigt, känns det som. Eller så är det för att det faktiskt går åt, och inte slängs innan det är helt smaklöst…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/dyra-kryddor/

2 kommentarer

    • piafia on oktober 23, 2012 at 18:26
    • Svara

    Jag säger bara Taffel.se! Lisa Förare Winbladh. Alltså såå intressant matmolekylmänniska, tips och otips om kryddkatastrofer och massa annat. Läs och fundera!

    1. Vilket bra tips! Det ska jag absolut göra, tack!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: