En misstänkt liten kanelgiffel

Såg den här boken, som verkade intressant. Det som fångade mitt öga var ju titeln, “En misstänkt liten kanelgiffel“! Den är en sann berättelse om en kille som lider av tvångssyndrom och bipolaritet, skriven av hans vän Karl-Johan Karlsson. Den är fylld med lite anekdoter och händelser som ger en helhetsbild av den sjuke huvudpersonen “Herman Wicksell“.

"En misstänkt liten kanelgiffel" av Karl-Johan Karlsson

Vi får aldrig veta vem “Herman” är på riktigt, men jag undrar hur det känns för honom. Han misstänker ibland att han är Gud, och då kanske det är svårt att helt plötsligt vara huvudpersonen i en bok, skriven av en vän. Skummade igenom den, och läste avsnittet om kanelgifflarna. En klockren och självklar beskrivning, det är klart att man blir misstänksam när det saknas någon kanelgiffel i påsen. Så här kan man i alla fall läsa om boken:

Trots att Herman låg på gatan med byxorna neddragna mitt i natten lyckades han övertyga polisen om att allt var en konstinstallation. Och på psyket har han flera gånger inlett relationer med de sköterskor som vårdat honom. Så fungerar Herman Wicksell. Han är en mästare på att trollbinda och manipulera sin omgivning. Men förmågan hänger ihop med hans diagnos. Herman är manodepressiv. Hans liv dikteras av en komplex hotbild, dominerad av det radioaktiva ämnet polonium och en rädsla för allt som kommer från England. På grund av sina tvångstankar hamnar Herman ofta i märkliga situationer – och han drar sig inte för att engagera en förvånad omgivning i sina problem.

Den står helt klart på listan över böcker att köpa och läsa, men en liten tunn bok för drygt 300 kronor i butik, eller drygt 200 på nätet, finns det inte plats för i budgeten. Väntar väl tills en eventuell pocketutgåva eller present då…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/en-misstankt-liten-kanelgiffel/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Emelie on oktober 15, 2012 at 15:12
  • Svara

  Bibliotek?

  1. Mjooo, men då måste jag ju lämna tillbaka den, och det gillar jag inte! 🙂

 1. Den här åker upp på min inköpslista direkt!!!

  1. Min med, så fort jag är rikare!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.