Ett dåligt val?

Jag läste i Aftonbladet om att kreativa människor oftare är psykiskt sjuka än andra. Det i sig känns ju inte som någon stor överraskning, om man tänker historiskt sett på många kända författare, musiker och andra konstnärer. Hur som helst, sambandet mellan författarskap och schizofreni är tydligen särskilt stort.

Det är en stor svensk studie, som faktiskt involverar en stor del av den svenska befolkningen, och som gjorts av forskare vid Karolinska institutet. Ett dåligt val i karriären eller dras man automatiskt mot skapande?

1,2 miljoner patienter och deras släktingar ingår, och alla de har matchats mot friska kontrollpersoner. Redan tidigare har det funnits resultat som säger att framför allt bipolär sjukdom är vanligare bland personer med konstnärliga eller vetenskapliga yrken. Nu visar det sig alltså att författare är extra drabbade – det finns en ökad förekomst av de flesta psykiska sjukdomar hos dem.

Penna, blyertspenna. Ett dåligt val?

Då börjar man ju undra om man väljer yrket på grund av sjukdomen, eller blir man sjuk av yrket? Jag skulle tycka att det vore mer intressant (och relevant!) att få reda på det… Nu är ju långt ifrån alla bloggare författare, eller ens skribenter (de allra flesta som har en blogg kan faktiskt inte skriva bra), men jag titulerar mig både musiker och skribent. Och så målar jag. Har jag gjort dåliga val, eller hade jag inget val? Jag tror att jag är frisk, i alla fall. Vad tror du?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/ett-daligt-val/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ha ha, jag skrev just om det här
  https://tofflan.wordpress.com/2012/10/17/kreativitet-och-psykisk-sjukdom-ett-starkt-samband/

  Jag tror inte alltid att det handlar om medvetna val, men är man bra på vissa saker finns det ingen anledning att odla andra förmågor som man är mindre bra på. Som matematik, till exempel, för min del…

  1. Det är sant. Fast det finns andra saker jag är bra på, som matematik! Haha, vi får väl se varthän det här barkar om några år. :mrgreen:

 2. Kan inte låta bli att skratta inombords när du skriver “de allra flesta som har en blogg kan faktiskt inte skriva bra”… Har själv tänkt tanken många gånger.
  Måste man inte vara lite smått schizofren för att kunna skriva? Inte vardagliga krönikor och så, utan invecklade psykologiska thrillers, eller deckare. Har ofta läst en bok och tänkt: Men fan, den här mänskan som skrev den kunde ju inte ha varit riktigt frisk… Någon stans ifrån letar de ju ändå inspiration från sin egen fantasi.

  1. Det har jag också tänkt, haha! Ibland undrar man hur det står till med folk, bara genom att se, höra eller läsa vad de har skapat…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.