Schampo

Ja, ni vet det där man vanligtvis tvättar håret med? De flesta verkar inte kunna stava till det, trots att de använder det flera gånger i veckan. Kolla noga nu: Schampo. Sch i början, alltså. I engelska språket använder man inte sch som vi gör, och på engelska stavas det med sh i början och två o på slutet, helt enligt engelska uttalsregler. Shampoo, alltså.

Undrar om alla som skriver schampo med två o, uttalar det med långt o på slutet, som i zoom? Jag har aldrig hört någon uttala ordet schampo fel, så det är underligt att det blir felstavat så ofta. Det är ju inte så konstigt att man stavar fel om man inte vet hur ordet uttalas, men det här borde inte vara så svårt. Visst, texten på schampoflaskor är ofta på engelska och stavas alltså shampoo, men borde man inte kunna räkna ut att eftersom alla andra ord är på engelska så är även just det ordet det också? Man ser ju flaskorna ganska ofta, ändå…

Dusch. Om schampo.

Själva ordet är inte alls ett engelskt låneord, som många verkar tro. Det kommer ifrån hindi, som är världens mest använda språk och talas framför allt i Indien. Ordet är champo, som är en form av verbet champna och betyder att trycka, knåda eller massera. Så, nu vet ni det.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/schampo/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanoktober 2, 2012 kl. 18:25
  • Svara

  Undra om det var champo jag hade i håret när det blev översvämning i duschen igår…

  1. Hihi, ja, ett väldigt löddrigt sådant kanske? 😀

  • Ljungdahlskan - inte mer än människaoktober 2, 2012 kl. 19:37
  • Svara

  Jag kommer aldrig stava fel nu 😀 😀 😀

  Tackar och bockar för ännu en svenskalektion!

  1. Haha, vilken tur, och tänk vad bra det vore om alla tog emot det lika väl som du gjorde! 😀 Tack!

  • mikael olaussonmars 7, 2014 kl. 08:31
  • Svara

  finns ingen lag på hur det ska stavas, ordpoliser,däremot finns det gått om!
  champo,schampo,shampoo eller va fan som helst!

  1. Har jag påstått att det finns en lag? Nej. Däremot finns det en ordbok och språkregler. Jag skiter väl i om du stavar fel, så länge du gör det privat. Har ordpoliserna gått förbi dig, eller menar du att det finns många? Känns spontant som om det behövs fler.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.