Välskötta trädgårdar

När man passerar en del små samhällen och byar längs vägen genom Sverige förundras jag över hur mycket tid folk lägger ned på sina trädgårdar. I vissa samhällen och bostadsområden var varenda trädgård en uppvisning i trädgårdsfärdigheter, pengar och tid. Det var liksom inte en enda helt normal trädgård, utan på varenda del av tomterna hade det lagts extremt mycket omsorg och tid, och såg i det närmaste ut som slottsträdgårdar. Till och med utsidan av husen var pyntade med amplar och krukor runt om. Det verkade nästan som om man inte är välkommen att bo där om man inte är trädgårdsintresserad å det grövsta, och har preussisk ordning på tomten.

Hur många timmar i veckan lägger sådana människor på trädgården egentligen? Och hur mycket pengar? Jag förstår verkligen att det kan vara ett stort intresse, men samtidigt känns det så förgängligt. Det är liksom ingenting som hinns med i ett normalt familjeliv, eller ens om man bara jobbar och inte har några barn. Jag själv har avsagt mig alla blommor och buskar på lantstället, för jag kan inte ens böja mig och pyssla om grejerna. Så en frisk kropp, hyfsat välbeställd och väldigt mycket fritid verkar vara kriterierna för att platsa in. Samt att vara trädgårdsfascist.

Gräs, grönt. Välskötta trädgårdar

Jag förstår i och för sig inte riktigt njutningen med blommor och fina trädgårdar heller. Visst är de just fina, men de lever inte länge och de kräver energi jag inte har. Då njuter jag hellre av en snygg bild, eller har en nyttoväxt. Typ kryddor. Eller varför inte en kaktus jag kan odla och ge bort till någon jag inte gillar. Löjligt det där egentligen, jag skulle bli mycket gladare över en kaktus än en bukett rosor. Den dör i alla fall inte lika fort, och så ser de så ensamma och rädda ut, samtidigt som de är livskraftiga och gröna. Om jag någon gång i livet har en trädgård (tomten på lantstället räknar jag inte) hoppas jag att gräsmattan är täckt av mjuk mossa, och att det inte står några lövträd på den. Så det så.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/valskotta-tradgardar/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christinaoktober 18, 2012 kl. 16:29
  • Svara

  Äppelträd är också skräpiga!
  Du har så rätt. Hur folk med mm-pyntade trädgårdar har tid förstår jag inte heller men vad jag förstår är att jag inte har tid att ha en sådan.I år har jag inte ens haft tid för min gammaldags vildvuxna…..usch, det ser för jäkligt ut både på insidan och runt om!

   • Christinaoktober 18, 2012 kl. 16:30
   • Svara

   Hupps! Äppelträd är ju faktiskt lövträd…..

   1. Ja… :mrgreen: Men äpplen är gott, kan nästan tänka mig att räfsa lite löv för egna äpplen!

  1. Haha, kan tänka mig hur utfryst du skulle bli i ett sånt område! 😀 För att inte tala om mig, hahaha! Men det tar oerhört mycket tid, jag förstår inte hur folk orkar!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.