Kurs på lägsta nivån

Jag blir så jäkla arg på att det där intranätet skolan använder sig av, nej, nu blev det fel – ska använda sig av, aldrig uppdateras. Det är sagt att vi dels ska få en veckoplanering för nästkommande vecka varje fredag, och så ska vi kunna få dagliga meddelanden om viktiga saker som kommer upp på lektionerna. Det enda meddelandet vi har fått, bestod av ett test som vår förrförra lärare skrev åt oss medan vi satt i lektionssalen och väntade. Kul.

Jag tänker liksom inte vara där varje dag bara för att jag har fått mina hjälpmedel, för jag kan ju det vi håller på med. Takten vi går framåt i är töntigt långsam, för min smak. Mitt liv blir inte berikat med kunskap av att sitta och störa mig på saker, medan jag väntar på att få något vettigt att göra. Resorna är jobbiga, folket i köpcentrumet är jobbiga, människor som trängs i korridorer och hissar är jobbiga.

Det vore intressant om Arbetsförmedlingen faktiskt kunde tillhandahålla en kurs för de som är riktigt smarta, och riktigt drivna. Högskolenivå, för oss som är sjuka, och om de nu måste sysselsätta oss. Det är verkligen anpassat efter lägsta möjliga kunskapsnivå nu. Om man nu måste gå en kurs, alltså. I mitt fall är det nog högst tveksamt, men min arbetsförmedlare sa att det var svårt att hitta på något åt någon som var lika smart som jag. Borde det inte vara lättare? Hoppa över tiden kursen tar, skicka ut mig på praktik och hoppas att någon vill anställa mig i stället.

Bara för att jag har kunskapen att arbeta som ekonomiassistent efter kursen innebär det inte att jag är en ekonomiassistent. Och den kunskapen hade jag redan, den enda skillnaden är att nu finns det på papper. I dagsläget skulle jag skämmas om jag talade om för en arbetsgivare att jag har gått den här dåliga kursen. Att vara autodidakt måste ju vara betydligt mer värdefullt för en arbetsgivare, eftersom det tyder på att man kan lära sig saker och räkna ut hur det funkar på egen hand. Men vad vet jag…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/11/kurs-pa-lagsta-nivan/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petternovember 21, 2012 kl. 09:30
  • Svara

  Borde inte vara så svårt att göra olika uppdelningar beroend på kompetens men då vi lever i Sverige ”får” man ju inte skilja på folk och folk.
  Ibland är det även svårt att separera olika kunskapsnivåer och då blir det anpassat till den lägsta nivån. Oftast beror detta dock på oförmåga från de ansvariga att fatta beslut eller briten på tydliga riktlinjer.
  Har själv upplevevt detta då statliga eller kommunala instanser är inblandade. Verkar finnas en rädsla att göra något med bestämd hand för då kan ju någon bli ledsen.
  De kontakter jag haft med arbetsförmedlingen har varit lätta men samtidigt lite skrämmande. Jag ahr två gymnasieutbildningar och högskola. Då finns det inte mycket arbetsförmedlingen kan erbjuda och då får man klara sig själv. Skönt men nog fasen hade det varit skönt med lite aktiv support istället.

  Helt kalrt slänger vi en hel del pengar i sjön och man kan ju undra hur det ska sluta med alla invandrare som ska gå igenom introduktion och utbildning. Tyvärr lär det inte leda till något jobb utan de skeppas vidare till det sociala. Snacka om kapitalförstöring.

  1. Nej, för tänk om någon tar illa upp för att de inte hamnar i bästa gruppen… En av lärarna sa till mig första veckan: ”Du har inget här att göra, om du över huvudtaget ska plugga ekonomi så borde du göra det på högskola”. Han hade rätt.

   Samtidigt är jag inte i den sitsen att jag har råd att göra det. Det är svindyrt att vara långvarigt sjuk i Sverige. Undrar vad jag kostar på en sån här kurs? Nio månader, ganska många hjälpmedel, taxiresor (bara det är 600 spänn om dagen!), lärare, lokaler. Pengar som skulle kunna användas till något bättre.

  • Petternovember 21, 2012 kl. 10:06
  • Svara

  Mycket pengar blir det och då jag är med och betalar dina taxiresor vill jag ha valuta för spenderade pengar. Tanken med att betala skatt är att få tillbaka dom i form av sysselsättning, inte stöd för att överleva utan att nå mål.
  Ibland undrar jag hur allt detta sköts. Vi ska ha en bra social välfärd men ibland känns det som om vissa tror att det finns en stor säck man bara tar pengar ur.
  Ännu viktigare är faktiskt hur de människor som får stöd behandlas. Stödet är en investering som ska leda till sysselsättning och livskvalitet. det är hela poängen. Vi ska alla bidra efter förmåga. Inte bli försörjda men ibland blir det fel. Fast vi behöver ju inte göra fel hela tiden utan lära av misstagen och ibland säga:
  ”Förlåt, det blev fel men nu rättar vi till det.”

  1. Precis. Jag själv tycker att jag har blivit riktigt dåligt behandlad i det här, och jag har meddelat alla ansvariga om hur dåligt det är. Det ”utreds”, men jag har inte hört något mer. Chefen på Arbetsförmedlingen skulle dit i dag igen.

   Jag går gärna en kurs, men bara om den är bra, effektiv och framför allt att den leder någonvart. I det här fallet hade jag kunnat hoppa över så gott som hela kursen, få en instruktion till grunderna i Visma och sen köra praktik direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.