Tupplur

Hade en diskussion med älskaren R om varför det heter att ”tuppa av” och ”tupplur”. För vad har fåglar med det att göra egentligen, även om många fåglar letar sig in i svenska talesätt? Inte det minsta. Och det heter ju liksom inte ”cock off” på engelska, eller någonting med ”coq” på franska. Inte heller ”cock reciever”, som i telefonlur…

Nej, det visade sig vara ett gammalsvenskt uttryck; ”Tupp” kommer från uttrycket ”topp”, som betydde ”kort”. En tupplur är alltså en kort lur. Att tuppa av däremot är jag inte lika säker på varifrån det har sitt ursprung. Kanske det kunde betyda ”snabb” också, eller så har det något med kycklingar utan huvud att göra. Eller en tupp som ramlade av sin pinne och svimmade. Jag har absolut ingen aning.

Akvarell, kyckling

Men hur är det i våra europeiska grannars språk då? Klart är i alla fall att det inte heter något med ”kort” eller ”topp” på varken franska eller engelska. En ”faire de sieste”, göra vila, låter ju rimligt, men var ordet ”nap” kommer ifrån har jag ingen aning om. Och varför kallas en kort tupplur på engelska ”cat naps”, när katter gärna sover 20 timmar om dygnet? Många frågor, utan svar. Inte viktiga sådana, men intressanta och roliga! Hjälp, någon?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/11/tupplur/

1 ping

  1. […] 04.17 i morse men fick somna om ett par timmar till efter en halvtimme eller så. Det blev en tupplur mitt på dagen… Tur att jag är ledig i morgon och kan vila ut i ett par dagar till, så allt […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.