Ål på julbordet eller jättepanda till påsk

Läste i tidningen att Leif Mannerström vägrar ta bort ål från sin meny trots att den är rödlistad*, det vill säga att de faktiskt löper en risk att dö ut. Den är alltså utrotningshotad, och WWF avråder alla från att äta ål. Mannerström påstår att problemet är fiskare utanför Sveriges gränser, och vattenkraftverken, men det spelar väl ingen roll? Så länge man köper och serverar ål är man ju en högst bidragande del till problemet. Påminner lite om såna där halvhemliga sällskap som träffas och äter djur som är så ovanliga och utrotningshotade som möjligt.

Och vad är det för jäkla inställning förresten, att vägra ändra sig bara för att en viss sorts mat enligt tradition hör hemma i ett visst sammanhang? Man får väl för fasen anpassa sig efter tillgången, och respektera att saker är utrotningshotade? För vem skulle käka jättepanda, utan att få skitdåligt samvete? De kanske är goda, men tänk er ramaskriet om någon gjorde pandastek i stället för påsklamm. Det är ju inte någon moralisk skillnad, egentligen.

Mannerström säger vidare att ålen han serverar är odlad, men i själva verket är det infångade unga vilda ålar som föds upp. Ju mer karln har synts i TV på sistone, desto mer ogillar jag honom. Han säger och gör saker som inte är särskilt genomtänkta, som det här med ålen. Inställningen känns lite som ”Jag gör som jag alltid har gjort, för så ska det vara. Dessutom har jag en bortförklaring som avsäger mig ansvar”, och det gillar jag inte. De flesta ansedda krogar har tagit bort ål från sina julbord, eftersom det faktiskt är viktigt att krögare tar sitt ansvar.

Ja ja, förhoppningsvis är folk i allmänhet inte så dumma att de fortsätter käka ål, och kanske till och med bojkottar hans julbord till fördel för ett som inte serverar utrotningshotade djur.

* En lista över rödlistad fisk hittar du här.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/al-pa-julbordet-eller-jattepanda-till-pask/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 20, 2012 kl. 22:05
  • Svara

  Har vi hört det förut? Det är någon annan som ska lösa problemt. Jag är ju så liten så min insats betyder inget.

  Så har det alltid varit och kommer att förbli. Människans stolthet gör att vi a prestigeskäl inte kan backa för då framstår vi som svaga.

  Vad är det för fel på mänskligheten? Vi vet ju att vi gör fel men kan ändå inte förändra oss. Sorgligt. 🙁

  1. Ja, sorgligt var ordet. Och dumt. Men det är klart att det är lättare att bry sig om en gullig panda än en hal år. Som en av de främsta krögarna i Sverige känns det som om man i alla fall borde försöka anstränga sig…

  • Tatianadecember 21, 2012 kl. 13:45
  • Svara

  Vet hut Mannerström !
  Kram

  1. Ja, faktiskt! Kram!

  • Emeliedecember 22, 2012 kl. 22:38
  • Svara

  bra inlägg! eller rättare sagt VIKTIGT inlägg! Ät inte ål! och inte panda heller ;o)

  1. Tack! Nä, det är inte svårt att låta bli när man vet hur illa det är ställt med dem (för de flesta)! Lovar hålla mig ifrån pandor också! 🙂

  • Realistdecember 23, 2012 kl. 14:57
  • Svara

  Ha ha
  Det märks att ni lever i ett I-land och är bortskämda!
  Tycker ni verkligen inte att det finns värre saker i världen som man akut behöver ta tag i innan man engagerar sig i ålens vara eller icke vara på julbordet?
  Mitt förslag är att ni istället för att fira jul i år tar en tur ut i stora vida världen!!!

  1. Du, eftersom jag jobbar på Läkare Utan Gränser så är jag väl medveten om problemen runt om i världen – och gör faktiskt något aktivt åt dem också. Men realister som du kanske gör antaganden och yttrar dig om saker du inte vet, bara för att jag skriver om andra saker också.

   • Petterdecember 23, 2012 kl. 20:00
   • Svara

   Kanske ålen är en parantes i det världsliga sammanhanget. Men faktum är att ålen liksom annan fisk är livsnödvändig för befolkningens mattillgång och därmed direkt kopplad till de problem du beskriver.

   Tillgång till mat ser jag som en av de absolut viktigaste frågor för att få en stabil och trygg värld.
   När alla männiksor har tillgång till mat och bostad kan övriga frågor lösas på ett smidigare sätt.

   1. Helt klart. Orkar nästan inte bemöda mig med så där dumma kommentarer. Även om jag hade varit bortskämd hade jag inte varit dum i huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.