Flervalsfrågor

Jag undrar en sak. Det handlar om flervalsfrågor, alltså en fråga som har flera olika svarsalternativ. Av någon anledning verkar tre alternativ vara det allra vanligaste, och det är de tre alternativen min fråga handlar om. Så här brukar det se ut:

Vem uppfann telefonen?

 1. Antonio Meucci
 2. Alexander Graham Bell
 3. L.M. Ericsson

I bland står det A, B och C i stället för 1, 2 och 3, men ni fattar principen. Sen finns det folk som skriver 1×2 i stället, det ser man överallt i tipspromenader och frågesporter. Öhh, va? Nummer 1, nummer 2 eller däremellan? Varför blanda bokstäver och siffror? Kan man räkna till tre så vet man väl att det inte kommer ett x där i mitten! Nä, jag fattar inte, varför envisas folk med att skriva så? Det ser skitfult ut, som om folk liksom inte tänker efter innan de skriver. 1×2 har en annan betydelse än 123 – så enkelt är det.

Kryss

Hur skulle det bli om man hade fyra svarsalternativ, och använde sig a 1×2-principen? 1x2z? Nej, då är det ju lättare att se hur fel det blir. För övrigt så är 1 x 2 = 2, och alternativ 1 är rätt svar på frågan ovan – Alexander Graham Bell stal bara patentet.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/flervalsfragor/

6 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hmmmmmm. Håller inte riktig med här. Bell hann före med patentet men även Elisha Grey hade samma uppfinning. Amerikanska patentregler skiljer sig från övriga världens. Förvånande?
  Mr Meucci har jag aldrig hört talas om. Är detta något nytt jag missat eller är jag grundlurad?

  1 X 2 är nog något som är sprunget ut stryktipset. Har faktiskt aldrig tänkt på det som du beskriver det. I stryktipset betyder i och för sig X en blandning av 1 och 2 men jag har alltid sett nuffrorna som tre alternativ. Inte som ett, två och delat. Kunde likaväl stått 1, banan och € om du hänger med.

  Fundera istället på siffrornas placering på en telefon jämfört med en miniräknare. 😀

  1. Grundlurade är vi nog allihop. :mrgreen: Hörde förresten att det var en ny procedur för patent i hela Europa på gång, så man slipper ansöka (och betala!) i varje land. Amerikat var inte inkluderat, såklart. 🙂

   Ja, visst måste det vara en stryktips-grej! Men du har rätt, 1, banan och euro skulle funka lika bra, det ser bara dumt ut också. 🙂

   Hehe ja, undrar hur de tänkte där med siffrorna. Det är inte konstigt att de är i “rätt” ordning på en telefon, men knapptelefonen kom ju inte först…

 2. Blev nyfiken och kollade upp det där med telefonen och det finns olika uppgifter men man verkar vara överens om att Meucci var först med något som kan överföra över ljud. Apparaten var dock ingen telefon. Bell hade tydligen tillgång till Meuccis forskning men om han stal eller vidareutvecklade idén verkar ingen veta eller vilja enas om.
  Thomas Edison däremot är väl känd för att likt Apple suga upp redan existerande teknik och sedan exploatera den.

  Siffrorna på kalkylatorn härstammar nog från de första räknemaskinerna/datorerna och när telefonen kom blev det av någon anledning omkastat.

  Kul med lite meningslöst vetande. Det gör faktiskt livet lite roligare. Hehehe….

  1. Där ser man! Ja, värdelöst vetande är kul som fasen! Man kanske ska ge sig in i patentstjälarbranschen…!

 3. Lycka till med att stjäla andras idéer. Kolla bara med Apple först så du inte stjäl det de tänker stjäla.

  Kommer du ihåg ALF? Den där lurviga figuren från rymden som landade hos en familj.

  ALF är ju en förkortning för Alien LifeForm men i serien var hans riktiga namn Gordon Shumway. En annan person med detta namn är mer känd som Sting. 😀

  Väldigt värdelöst vetande men jävligt kul. Hahaha..

  1. HAHA! Hade ingen aning om det, tack! Hahaha, jag gillade verkligen Alf. Grym serie. Jag var nästan rädd att han skulle äta upp katten ibland.

 1. […] i går så har vi haft en 1X2-relaterad kris, jag och mina fina katter. Nej, de är inte bra på flervalsfrågor, men deras torra mat ser it som ettor och kryss – alltså kallas fodret här hemma för 1X2. […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.