Ljuslykta

Så här års är det trevligt med tända ljus, tycker jag. Omedelbar myskänsla. Brandkåren får ju tyvärr jobba hårdare för sin lön, eftersom folk inte har koll på sina saker, förstår hur eld fungerar eller glömmer bort sina icke självsläckande ljus i en ljuslykta. Då kanske en sån här är en bra idé.

Batteridriven ljuslykta. Felstavad skylt på Ica Maxi

Eller också inte. Det är så mycket fel med det här, så jag vet inte vad. För det första heter det inte batteri-ljuslyckta, och absolut inte ljuslyckta, någonsin. Särskilt inte när det till och med står rättstavat på kartongen, så att personen som har gjort skylten bara skyltar med sin egen dumhet. Möjligen kan man kalla den för en batteridriven ljuslykta. Men det känns ändå som en sjukt onödig sak att använda batterier till, eftersom ett litet värmeljus inuti är trevligare, och inte särskilt farligt.

Den här skylten stod i en avdelning i affären som alla var tvungna att passera, mitt i gången. Att det inte är någon som dubbelkollar, eftersom den som gjort skylten uppenbarligen inte har gjort det, övergår mitt förstånd. Och att det inte är någon som helst kontroll av språk och stavning hos personen som blir utsedd till att göra skyltar, är dumt. För det är det inte, och det gör att resultatet ser förjävligt ut. Hur svårt kan det vara?!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/ljuslykta/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 29, 2012 kl. 19:49
  • Svara

  Skyltar i varuhus innehåller inte sällan stavfel. I och för sig kan jag respektera att man kallar det för batteriljuslykta även om batteridriven är mer korrekt.

  Jag kollade en gång upp i butiken varför det blev felstavat och fick till svar att skyltarna designas centralt och skickas ut som PDF-filer som butiken sedan skriver ut. Därmed går det inte att ändra stavfel.

  Hurvida personalen ser stavfelen eller inte framgick dock inte. 😀
  På Ica fanns det ”skum tomte” men jag hittade inte någon tomte. Hos Willy:s såldes det i somras ”Grill olja”.
  Om det heter släta bullar måste det ju vara korrekt med kanel bullar. Eller?

  1. Jag jobbade administrativt i en av de större butikskedjorna senast 2009, och då skrevs de ut manuellt, både hos oss och största konkurrenten. Och visst kom det färdiga från huvudkontoret också, men det går alldeles utmärkt att skriva egna om det är fel.

   Dessutom är det nästan värre att någon mer välbetald jävel centralt (som ansvarar för massor av butikers skyltar) skriver fel, att ingen dubbelkollar det, och att folk i butikerna sätter upp dem ändå. Gah!

   Möjligen bullar med smak av kanel, släta är ett adjektiv och då sitter det inte ihop! :mrgreen:

  • Petterdecember 29, 2012 kl. 20:27
  • Svara

  Men då måste man ju fatta egna beslut och det kan ju medföra ansvar för sina handlingar. Lika bra att låta bli. Går ju alltid att skylla på den där välbetalde copywritern. 😀

  Adjektiv?? Det där man kan sätta skit före?? Skitful, skittjock med mera?

  1. Sant! Lättare att skylla på någon annan, fast det sätter sällan en själv i bättre dager. Korrekt: Skitsläta bullar! 😀

  • piafiadecember 30, 2012 kl. 07:19
  • Svara

  Lite måste jag säga emot värmeljussäkerheten: För några år sedan hade jag en Iittalalykta gjord för värmeljus. Jag och en vän var i köket då vi hör en vansinnig smäll ifrån vardagsrummet. Vi skyndade dit och fann att glaslyktan hade exploderat i tusen bitar och själva värmeljuset flygit iväg ner på mattan! Om jag haft en klarare blick då, så hade jag definitivt ställt Iittala mot väggen! Kunde gått hur illa som helst! Nu blev det till att plocka fram dammsugaren…jättekul tjejmiddag. Lita INTE på levande ljus!!!

  1. Oj! Fy vad läskigt, man räknar ju med att prylarna ska hålla för värme om de är gjorde för ljus!

  • Tofflandecember 30, 2012 kl. 17:45
  • Svara

  Hemskt! 🙁

  1. Vidrigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.