Nervsystemet

Det är tydligen i de här jag har ont, nerverna! Inte alla förstås, men de i ryggen och ner i benen verkar ju funka sådär. Den här bilden är helt fantastisk, och samtidigt riktigt äcklig. Hur stor är en nerv egentligen? En del är självklart tjockare än andra, men jag är osäker på om det verkligen ser ut så här. När jag fick sprutor i specifika nerver kring ryggraden fick jag veta att ischiasnerven är ungefär lika tjock som ett lillfinger, så det kanske är på riktigt, med tanke på att nerverna omges av fett och annat viktigt. De är ju som elkablar, så de måste vara ordentligt isolerade.

Ganska fascinerande ändå att de med hjälp av röntgen kan hitta en exakt nerv och bedöva den med en hyfsat stor spruta. Jag trodde att nerver var så små och smala att de knappt gick att ta på, så att säga. Nerven som går ut i tårna är tydligen kroppens längsta, och smärtsignaler kan gå i 400 km/h. Vroom! Om de bara kunde försvinna lika snabbt skulle jag vara betydligt gladare, för långvarig nervsmärta är inte kul. Inte kul alls.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/nervsystemet/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflandecember 20, 2012 kl. 13:50
  • Svara

  Fascinerande och intressant! Din stackare som har smärta hela tiden, jag har bara fått ett smakprov och det räcker och blir över. Du är tuff och du är en kämpe, Klara!
  Kram!

  1. Ja, jag lärde mig något nytt! Smärta är inte kul någonsin, även om det ”bara” är ett smakprov så är det skitjobbigt! Du är också tuff, kram!

  • piafiadecember 20, 2012 kl. 19:22
  • Svara

  Hhhhhhhhhhhhhh (suck) …en sån massa nerver som håller oss uppe, som börjar spöka och sen vet man inte. Jag har en god vän sedan 25 år, som fick runt 1992 märkliga symtom och många bråk med sjukvården fick långt senare diagnosen MS. Vi har en märklig telepatisk kontakt när vi ej hörts på ett tag, sen är det ALLTID att vi lyft luren för att samtidigt skriva eller ringa. Med i synminnet allt vad hon fick gå igenom innan hon fick rätt, så vill jag lyfta på hatten/mössan/tomteluvan för er som finns därute och som kånkar igenom dagarna. Jag vill bara säga: Mänsklighet är guld värt! Vi är här för varandra. Kram Klara Blick och hoppas att du får RÄTT i kampen mot värdelös samhälls”hjälp”. STYRKA och KRAM!

  1. Åh, vad märkligt med kontakten! Du har så rätt i det du säger, och jag önskar bara att samhället tyckte som du! Vad glad jag blev av din kommentar, stort tack och kram!

  • Petterdecember 20, 2012 kl. 22:09
  • Svara

  Ganska häftigt men samtidigt läskigt. Kroppen är en fantastisk maskin men jäklar vad beroende vi är av att det funkar felfritt. Axiom, myelinskidor och allt vad det heter men funkar fint gör det oftast. Har ingen aning om vad nervsmärta är men jag känner mig lite mesig när jag gnäller för lite stelhet i nacken eller ont i tån.

  1. Ja, som tur är kan den ofta fixa till sig själv också! Riktigt bra maskin – för det mesta. Smärta är jobbigt oavsett hur mycket eller länge det är, så gnäll på! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.