Örnar på jakt

Home sweet home! Det blev en slö förmiddag på lantstället, med strålande sol och några minusgrader. Det var ju typiskt att vi skulle åka hem just i dag, eftersom det har regnat de andra dagarna… Nåväl, hellre några plusgrader än dito minus. Såg i alla fall en rolig och fascinerande syn i dag där nere, nämligen det här.

Ett brett band av hundratusentals fåglar i vattnet. De blev attackerade av havsörnar.

Okej, det syns inte så bra, men det var helt fantastiskt. Den mörka randen som syns i vattnet (vid de röda pilarna) är ett brett band sjöfåglar, troligtvis vigg. Det måste ha varit åtminstone hundratusen fåglar, för bandet sträckte sig så långt man kunde se åt båda håll.

Ovanför fåglarna cirkulerade 5 havsörnar, som gång på gång försökte sig på ett dyk för att fånga en. Såg aldrig att de lyckades, för viggen virvlade upp eller dök så fort örnarna kom nära, och örn med blöta vingar är dåligt. För örnen alltså, det kan hända att den inte kan lyfta igen, och då ligger de illa till. Det lät som en storm varje gång örnarna dök genom luften och tusen viggar flyttade på sig!

Det var en rolig syn, i alla fall. Man ser ofta örnar där, men sällan så många i taget. Det var väl lite för örnarna som att stjäla godis från ett barn, men med tanke på antalet så hejar jag på örnarna ändå. De är coola. Om jag hade en örn skulle den heta något ballt, med tyngd. Kanske Styrbjörn den tredje, eller nåt. Ja, jag är trött nu…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/ornar-pa-jakt/

2 kommentarer

    • Petterdecember 28, 2012 kl. 20:34
    • Svara

    En massa örngott alltså? För några år sedan skrämde jag en havsörn som satt i toppen av en tall. Jag såg den inte förrän den dök ner för att få fart och sedan steg mot himlen. Jävlar vilka stora fåglar det är. Såg ut som en grov planka som ramlade ner. Läckert. 😀

    1. Haha! Ja, ser man inte att de är på väg fattar man inte riktigt vad det är först! ”Svärfar” krockade med en i låg hastighet för ett tag sedan, den dök mot en hare eller nåt men missade att det kom en bil och studsade på vindrutan. Den hade tydligen skymt hela sikten ut från bilen, men flög iväg utan synbara problem. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.