18 krav för iPhone

Jag läste i DN om 13-årige Gregory som fick en iPhone i julklapp, efter att han skrivit under mammans kontrakt – en lång kravlista gällande användandet av telefonen. Mamman, Janell Burley Hofmann, skrev i sin blogg att de flesta råden inte bara kunde appliceras på en iPhone, utan även på livet. Visst har hon en poäng, men missar hon inte något också? Här är de 18 krav som stod på listan:

 • Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?
 • Jag kommer alltid att känna till lösenordet.
 • Om det ringer, svara. Det är en telefon. Säg hallå och var artig. Strunta aldrig i ett samtal om det står ”mamma” eller ”pappa” på skärmen. Aldrig.
 • Ge telefonen till en av dina föräldrar med det samma efter 19.30 varje kväll som du går i skolan och varje veckoslut vid 21. Den kommer då att stängas av för natten för att sedan slås på igen klockan 07.30. Om du skulle tveka att ringa någon på en fast telefon, där någon förälder kan komma att svara först, så ring inte alls och skicka inte sms. Lyssna till dessa instinkter och respektera andra familjer på samma sätt som vi skulle vilja bli respekterade.
 • Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.
 • Om den faller ned i toaletten, brakar i backen eller försvinner i tomma luften så är det du som är ansvarig för reparationerna. Klipp gräsmattan, sitt barnvakt, spara pengar som du får i födelsedagspresent. Det kommer att hända, var beredd.
 • Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.
 • Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.
 • Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.
 • Ingen porr. Leta på nätet efter sådant som du kan dela öppet med mig. Om du har någon fråga om något så ställ den till en person – helst till mig eller din pappa.
 • Stäng av den, sätt den på ljudlöst, lägg undan den när du befinner dig på en offentlig plats. Särskilt på restauranger, biografer eller när du samtalar med en annan människa. Du är ingen oförskämd person; låt inte telefonen ändra på det.
 • Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.
 • Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.
 • Lämna din telefon hemma ibland och känn dig trygg i det beslutet. Den lever inte och den är inte en förlängning av dig själv. Lär dig att leva utan den. Var större och mera kraftfull än rädslan att missa något.
 • Ladda ned musik som är ny, klassisk eller annorlunda än exakt den samma som miljoner av dina kamrater lyssnar på. Din generation har tillgång till musik på ett helt annat sätt än någon gång tidigare i historien. Dra fördel av den gåvan. Utvidga dina horisonter.
 • Spela spel med ord eller gåtor som utmanar din hjärna då och då.
 • Se framåt. Se världen utspela sig runt dig. Stirra ut genom fönstret. Lyssna på fåglarna. Gå på promenad. Tala med en främling. Fundera utan att googla.
 • Du kommer att ställa till det. Då kommer jag att ta ifrån dig din telefon. Vi kommer att sitta ned och prata om det. Vi kommer att börja om på nytt igen. Du och jag vi lär oss alltid något nytt. Jag är med i ditt lag. Vi gör detta tillsammans.

iPhone 4Allt gällande respekt, censur och att leva ett liv där man vidgar sina vyer är ju väldigt bra, men hur bra är det att tala om för ungen att han kommer att ställa till det, och ha sönder sin iPhone? Nej, en iPhone håller inte lika länge som en bakelittelefon, men de går inte nödvändigtvis sönder för att man tappar dem. Hon missar också att sociala medier är just sociala medier, och inte osociala. Att man skickar meddelanden eller mailar någon innebär inte att man inte kan prata, det innebär bara att sättet vi kommunicerar på nu för tiden har förändrats och utvecklats.

Nja, jag vet inte. Om jag hade en unge i skolan, så skulle jag hellre vilja att han hade en mobiltelefon med sig om något skulle hända, eller om jag behövde nå honom snabbt. Visst, de flesta tipsen är bra för livet i stort, men har inte så mycket med en iPhone att göra. Och Google är faktiskt inte alls dumt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/01/18-krav-for-iphone/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sofie Anderssonjanuari 10, 2013 kl. 14:05
  • Svara

  Håller med dig helt!! verkar som hon absolut inte litar på sitt barn för fem öre..

  1. Ja, verkligen! Jag hade blivit förolämpad om någon tvingade mig till det där för att få en mobiltelefon, även om jag var 13 år!

  • Tatianajanuari 10, 2013 kl. 18:32
  • Svara

  Jag gav mina barn telefoner för att de skulle kunna ringa och säga att de följde med en komis hem .Typ. Och att de själva fick ersätta den om den gick sönder hajjade de jue själva .

  Deras telefon= deras privatliv. Harregud man måste inte veta allt som ens ongar sysslar med hela tiden .

  Google är bra.Jag använde mig ofta av det.

  Skitnödig morsa måste jag säga .

  1. Ja, lite skitnödig var ordet!

  • Petterjanuari 10, 2013 kl. 21:29
  • Svara

  Personligen tycker jag det är ett bra kontrakt även om jag hade utelämnat eller modifierat en hel del punkter.
  Frihet har sitt pris och om ungarna just är ungar dvs. under 18 år gäller föräldrarnas regler. Det är jag stenhård på.
  Däremot behöver man ju inte måla fan på väggen och förutsatta att det ska gå käpprakt åt helvete. 😀
  Barn har som uppgift att ifrågasätt och tänja på regler. Med en bra diskussion når man väldigt långt. Och ska vi ärliga blir det folk av de flesta.
  Glina behöver dock lära sig att saker kostar pengar och att man inte kan få allt man pekar på. När jag var ung fick jag jobba ihop mina egna prylar. Så det så. 😀

  1. Jo, självklart gäller föräldrarnas regler, men man måste ju ändå kunna, eller i alla fall försöka lita på varandra. Att lära sig ansvar är bra, även om det blir den hårda vägen! 🙂

   Ja, det var en annan femma när man var liten. Kommer ihåg hur många månader man sparade för att köpa en pryl, det var tider det! Som nu, när jag tänker efter, hahaha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.