740 PET-flaskor per år

Såg en reklamskylt i tunnelbanan på väg hem i dag, där det stod att ett svenskt hushåll med fyra personer förbrukar i genomsnitt 740 flaskor av plast på ett år. 740! Såklart gällde reklamen nån sorts kolsyremaskin, som skulle tala till miljöboven i oss.

Förra månaden hade Panta Mera en kampanj för att få oss att panta mer, och nu är budskapet alltså att vi inte ska panta alls. Vi ska köpa sodastreamers. Sen kan man ju fråga sig hur stor energikostnaden av att tillverka och frakta runt sådana till butiker (samt kolsyrepatroner) är, och hur allt det påverkar miljön i jämförelse med att köpa och panta en PET-flaska.

Men kom igen, 740 flaskor med läsk och vatten på ett år? Mer än två plastflaskor om dagen? I mitt hushåll förbrukar vi kanske två flaskor i månaden, plus några extra man köper ute på sommaren i värmen. Och några ölburkar när vi har fest, men jag vet inte ens om de räknas in i deras statistik.

Plastflaskor

Helt sjukt. För det första, vad är det för fel på vanligt kranvatten? Vårt vatten är så bra, att det inte borde gå att köpa vanligt buteljerat vatten utan kolsyra. Det är bara dumt. För det andra, dricker folk verkligen så mycket läsk och kolsyrat vatten? Hon som drack tio liter om dagen (och dog) måste ju vara ett extremfall, men bara en halvliter läsk om dagen är ju riktigt, riktigt dåligt i längden.

Jag tror inte riktigt på den där siffran. Det stod självklart inte i reklamen varifrån företaget som skrivit annonsen fått den ifrån, så det är svårt att kolla upp. Men jag har riktigt svårt att tänka mig att människor i allmänhet är så dumma eller ohälsosamma, att ett hushåll förbrukar 740 flaskor på ett år. Det är mycket plast! Jag hoppas verkligen att det inte är så. Hur många förbrukar du?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/740-pet-flaskor-per-ar/

14 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterfebruari 15, 2013 kl. 20:19
  • Svara

  Jävlar i helvete. Nu får jag börja räkna. Tror att jag ensam förbrukar 2 flaskor i veckan. Det blir ju drygt 100 om året. Det tycker jag låter mycket och var jag fyra personer är det bara halvvägs till den där familjen.
  Klart det inte är fel på kranvatten men de där små bubblorna smakar mumma och kittlar dödskönt i kistan. 😀

  Jag räknade en gång på det där med kolsyremaskiner men har glömt bort vad det blev men jag kan avslöja att alla kolsyrepatroner fylls i Tyskland. Många lastbilar blir det och patronerna är tunga.

  I plugget sysslade jag mycket med LCA, (Livscykelanalys), och det är inte enbart materialet som är boven. Jag känner en hel del som skyller allt på plasten men de har inte alltid helt rätt. Tomma PET-flaskor går det många av på en lastbil. 😀

  1. Ja, precis! Många resor fram och tillbaka blir det, och precis som du säger är plasten inte alltid boven i dramat. Självklart ska man undvika att köpa förbrukningsvaror av plast i onödan, men ibland måste man tänka ett par steg längre.

   Gillar också kolsyrat vatten, men dricker inte så stora mängder att det är värt att köpa en kolsyremaskin!

  • Emeliefebruari 15, 2013 kl. 20:49
  • Svara

  jag såg också den reklamen och reagerade likadant. Vi (en familj på 4 personer om än två små) använder kanske 4 petflaskor om året… Jag gjorde en LCA på handdiskmedel en gång och kom då fram till att det är uppvärmningen av varmvattnet till disken som är största boven. (Då var alltså produktion, transporter etc inräknat..)Så min slutsats då var ungefär, diska i kallt vatten med så mycket diskmedel du behöver..

  1. Haha, intressant! Det går ju åt så mikroskopiska mängder diskmedel jämfört med vatten, så det är inte så konstigt när man tänker efter! 4 pet-flaskor, väldigt lite – och bra!

  • monicaschfebruari 15, 2013 kl. 22:18
  • Svara

  En med julmust och en med påskmust.

  1. Haha, ungefär det man behöver! 😀

  • Tofflanfebruari 16, 2013 kl. 13:27
  • Svara

  Jag dricker aldrig läsk, nån gång i halvåret dricker jag kolsyrat vatten och då kan det bli en pantflaska. Däremot dricker jag öl ur burk – ungefär två per helg. Vojne, vojne!
  740 flarror – det låter ju inte klokt! Hur har de kommit fram till den siffran???

  1. Ingen aning, men jag skulle tro att den är kraftigt tilltagen!

  • Åsafebruari 16, 2013 kl. 13:31
  • Svara

  Det var nog inte coca-cola i sej som var grundorsaken till att hon dog, utan snarare vattenförgiftning. Ja förrutom att hon var stor kedjerökare. 10 liter vätska om dagen behöver man om man är i öken eller är en stor karl som tränar på elitnivå – man kan inte ens kissa ur sej eller svettas ut såna mängder vätska, under normala omständigheter.

  Och PET-flaskor…. Har aldrig haft det så bekvämt med att slippa släpa på flaskor som efter vi köpte en bra SodaStream maskin och nu får ut gott äkta kranvatten med några pys med maskinen!

  Får ut ca 55 liter på en patron á 99 kronor, ca 1.80 kronor/liter egen god dryck.
  Citron…ha i några jordgubbar/ granatäppelkärnor/ hallon o låt dra… lite gurka…
  Mycket fräscht!
  Med tanke på hur alla andra länder i världen fullständigt spyr ut avgaser, förorenar å de grövsta och tillverkar plast och giftmaterail och ALDRIG i vår livstid — eller ens jordens levnadstid — kommer att ändra på sej, så dricker jag vårat eget bubbelvatten med gott samvete eftersom det sparar både oss pengar och mycket värk att slippa släpa hem det själva. 🙂

  1. Ja precis, det var inte läsken i sig som dödade henne, utan övervikt, rökning och hjärtproblem. Skulle aldrig kunna dricka 10 liter av något på en dag!

   Jag förstår verkligen att det är skönt att slippa släpa hem vatten i onödan, och det tycker jag är en bra anledning till att köpa en sodastreamer om man dricker mycket läsk eller kolsyrat vatten! Ur miljösynpunkt, som reklam är tänkt, är det däremot inte särskilt smart. Kolsyrepatronerna fraktas fram och tillbaka till Tyskland för att fyllas på, och själva tillverkningen av maskinerna kräver en hel del energi också. Bekvämt, absolut. Miljövänligt, nja. 🙂

  • Åsafebruari 16, 2013 kl. 17:51
  • Svara

  Tja, här kan man spinna vidare lite till. Samtidigt är i princip allt i våra hem fraktade från utlandet. Bilen/färdtjänst-taxin vi åker i har delar från världens alla hörn. Mattan vi har på golvet är (troligen) gjord av stackars fattiga människor i något annat land. Om man inte äter lokalt odlad mat så är samtliga matprodukter tillverkade någonstans ifrån och fraktade till oss under extremt resursslösande och miljöfarliga omständigheter. Eller hur?!

  Det stämmer att AGA och SodaStream skickar sina patroner till Tyskland för påfyllning, men då är det ju bättre att byta ut dom till Vikingsoda’s kompatibla kolsyrepatroner, där patronerna fylls på i Upplands Väsby!

  Så jag tänker fortsätta förbruka 1 kolsyrepatron/ 2 månader med gott samvete – för dom fraktas inte långt – och istället tänka på att jag inte bidrar till att förbruka PET-flaskor men ändå kan njuta av bubbelvatten till maten. 🙂

  1. Visst är det så, men det handlade ju om att företaget bland annat försöker påvisa att det är en miljöfråga. Att byta till sodastreamer i stället för att köpa PET-flaskor, är ju inte hela sanningen när man jämför det med tillverkning av sodastreamers, kolsyrepatroner och frakter.

   Tycker själv att det är dumt att bära hem en massa vatten i onödan, men jag dricker så sällan läsk eller kolsyrat vatten att det aldrig skulle kunna vara värt att investera i en maskin – på något sätt, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Och siffran 740 är helt galen!

  • Tatianafebruari 16, 2013 kl. 18:27
  • Svara

  Vi har så oerhört gott kranvatten så inte blir det flaskvatten direkt.

  Några gånger per år så dricker jag cola på flarra. Sen så är det julmust , påskmust .

  Om man dricker mängder med kolsyrat så är det kanske bra med en sodastream. Fast de är så fula .Av samma anledning som det inte finns kaffebryggare här i huset.

  Borde vi inte kaffa snart ?
  Kram

  1. Jag föredrar kranvatten också! Fula var bara förnamnet, haha! Vi bör kaffa omgående, jag tänkte faktiskt på det bara för någon timme sedan! Skickar sms till dig i morgon så bestämmer vi något för veckan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.