Ett orange kuvert

Ett orange kuvert för år 2013 damp ner i min brevlåda i går. Inte särskilt rolig läsning, har jag tur kanske jag får råd att bo i en etta med kokvrå någonstans i skogen, om jag får massor av bostadsbidrag. Jag tror i och för sig knappt på att folk i min ålder ens kommer att få någon pension när det är dags, med tanke på hur illa det är nu, och att systemet säkert kommer att göras om åtminstone en gång innan dess. Kuvertet säger med andra ord inte så mycket, och det är trots allt bara en prognos.

Årsbesked, orange kuvert. Det orangea kuvertet, pension.

Läste i Aftonbladet att 115000 personer, alla födda 1953, hade fått ett felaktigt preliminärt besked om hur mycket de skulle få om de gick i pension vid 63 års ålder. Själva pensionsutbetalningen hade inte varit felaktig, utan bara själva prognosen. De hade intervjuat Bosse Bildoktorn om det här, eftersom han är född -53, och det fick mig att skratta högt.

Jag trodde inte ett ögonblick på att de kunde skriva fel.

Öhh, nähä? Om du kommer ihåg förra året till exempel, då var det också fel för någon åldersgrupp. Det händer lite då och då, och pappersbitarna säger egentligen ingenting. Men det roliga tar inte riktigt slut där! Bosse Bildoktorn Andersson fortsätter:

Jag tittade i mitt orange kuvert häromdagen och trodde faktiskt inte att de kunde skriva fel där, så nu blir man ju lite orolig att det är fel på fler ställen. Men vi 53:or var ju sedan tidigare de största förlorarna, efter man ändrade pensionssystemet, så jag är inte förvånad.

Haha! De största förlorarna? Jag känner flera människor som är upp till 35 år, och som aldrig har haft ett jobb, än mindre en tillsvidareanställning! Det finns en enorm grupp mellan 18-30 som knappt har tjänat en enda krona, förutom något timvik här och där. Och det handlar inte om folk som inte vill eller klarar av att jobba, utan om en del ganska duktiga och driftiga människor som har pluggat i många år. Det finns de som är nästan 30, som inte har råd att flytta hemifrån. Hur kan 53-orna vara större förlorare än en generation som har fått jobba och tjäna pengar? Och håll lite koll, så behöver du inte vara orolig. På nätet finns alla detaljer.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/ett-orange-kuvert/

2 kommentarer

    • Farsanfebruari 26, 2013 kl. 13:32
    • Svara

    Och jag som 45:a blev blåst på c:a 4000 per månad när de la om systemet förra gången. Hade då tjänat in och slantat av till full pension enl. ATP-systemet. Det hade varit mycket bättre att ta ut mindre lön och bättra på tjänstepensionen i stället. Och dessutom kunnat förvalta den själv. Eftertankens kranka blekhet!

    1. Ja, det är illa! Jag har ändå fördelen att vara skeptisk och inte tro att jag får något alls! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.