Köpa biljetter till lokaltrafiken

Det blir svårare och svårare att köpa biljetter till bussar och tunnelbana i Stockholm. Det är inte så konstigt att de tog bort kontanthanteringen på grund av rånrisken, men nu är det ju nästan omöjligt att spontant hoppa på en buss om man inte har en förbetalad biljett – och därmed låter SL förvalta ens pengar till man förbrukar den.

I och med de nya reglerna kring att man måste registrera sitt telefonnummer om man har kontantkort, och problemfyllda och dyra WyWallet, så är det ju i stort sett omöjligt att fixa en sms-biljett i sista minuten också. Remsorna, förköpsbiljetter, har väl funkat hyfsat bra, men man ligger ju ändå ute med pengar. Dåligt. Och nu ska de försvinna också, och bytas ut mot Reskassan – plastkortet som kostar 20 spänn (!), som man sedan fyller på med valfritt belopp mellan 100 och 1000 kronor.

Vet inte om det bara är här det händer, men nästan varenda gång någon före mig i kön försöker fylla på sitt kort blir det problem. Många vet inte hur mycket det kostar att åka mellan olika ställen eller hur man ska göra. Man ska tydligen ställa in en ”normal” resa, så dras det automatiskt rätt summa från kortet i spärren sen. Tydligen verkar många människor tycka att det är upp till mataffären eller kiosken att lära dem det. Öh, de är återförsäljare av SLs produkter, inte ett informationscenter.

Visserligen ska de som säljer veta hur det fungerar, men man kan väl inte förvänta sig att de ska avsätta en kvart åt en kund som vill fylla på sitt kort, och förklara hur man går tillväga med biljetter när man ska åka någonstans? Så länge jag har färdtjänst behöver jag ju i alla fall inte bry mig. Men jag tycker lite synd om alla turister och förbipasserande som behöver nyttja skiten. Hur svårt kan det vara med en kortterminal i nödfall på bussen?

Kreditkort, betalkort, pengar. Om att köpa biljetter till lokaltrafiken.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/kopa-biljetter-till-lokaltrafiken/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterfebruari 14, 2013 kl. 18:37
  • Svara

  Jag brukar inte vara emot nymodigheter men det här med att inte längre kunna betala kontant eller ens ”tanka” kortet på bussen är helt åt helvete.
  I Blekinge kan du inte ens fylla på kortet utan att de tar 30 spänn extra. Endast påfyllnad i automaten eller via Internet är avgiftsfritt. Fullständigt vansinnigt och total avsaknad av servicevänlighet. Hur gör man om man inte har ett Visakort? Många saknar det och många saknar även Internet. Det räcker ju med att sakna fast adress så är det kört.

  Nä…. Det kontantlösa samhället ställer till en del problem och då vi svenskar är för fega för att ta ansvar blir det ju heller ingen som tar på sig ansvaret för misslyckanden. Det är bara att svälja och acceptera försämringarna. 😀

  1. Samma här, nymodigheter är bra, men i det här fallet har det faktiskt gått för långt med ”förenklandet”. Det enkla gäller bara de anställda på företaget som ansvarar för lokaltrafiken!

  • Petterfebruari 14, 2013 kl. 20:17
  • Svara

  Glöm inte heller bort banker och telefonbolag som tar betalt för att du ska kunna betala. Så funkar WyWallet och de andra tjänsterna. I och för sig kostar Visakortet en slant men det kan användas till allt. Nä, allt nytt är inte bra men det finns en fördel. Gillar folk det inte försvinner det.
  Registrering av kontantkort och sms-biljetter finns för att korkade politiker tror att ekonomiska brottsligar tvättar pengar genom att köpa bussbiljetter. 😀

  1. Ja, det är klart. Haha, av alla sätt att tvätta pengar på så känns inte bussbiljetter som det allra smartaste! :mrgreen:

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.