Vad är det på pizzan?

Ja, har du undrat det någon gång? Ibland ser man ju vad det lägger på, och det är oftast inte särskilt många färska och fina råvaror där inte. Ost, som knappt får kallas ost. Skinka, som tydligen inte riktigt är skinka heller, utan ”pizzaskinka” med 65% kött. Sen finns det tydligen äkta skinka också, men den innehåller ändå bara 72% kött. Köper man en riktigt bra lufttorkad skinka i mataffären kan det användas 150 gram kött till 100 gram skinka, så de där rosa flisorna de lägger på pizzan är ju knappt samma sak.

Pizzaskinka och äkta skinka till pizza, från Martin Olsson storcash

De här skinkblocken, även om det knappt är skinka, är även fullproppade med vatten, nitrit, antioxidationsmedel (som förhindrar att den luktar och smakar illa när fettet härsknar av syre), socker och glutamat. Som i de flesta charkprodukter alltså, men betydligt mer. Fy fasen, vad vidrigt. Kött är garanterat betydligt dyrare än sådär, också. Jag är ingen pizzafantast, och när man ser sånt här blir man inte direkt mer sugen.

Tanken på en pizza som inte är tillräckligt tunn, med för mycket ”ost” som inte har någon definierbar smak, slafsig ”skinka” och några enstaka burkchampinjoner upphetsar mig inte direkt. Det var flera månader sedan jag köpte pizza, man blir ju så gott som alltid besviken. Jag bakar gärna egen, det kostar inte många kronor och blir dessutom betydligt godare.

Jag har aldrig, och kommer förmodligen aldrig heller att beställa snabbmat och få den hemkörd. Då äter jag hellre knäckebröd och vatten i väntan på att jag orkar fixa nåt mer mättande. Bara tanken på att betala närmare hundra spänn för en massa skit kroppen inte behöver, mättar lite. Och du, hoppa över ”skinkan” nästa gång.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/vad-ar-det-pa-pizzan/

2 kommentarer

  • Petterfebruari 2, 2013 kl. 19:43
  • Svara

  Ändå smakade pizzan jag köpte i måndags hur bra som helst. Det kanske var smakförhöjarna som gjorde det. 😀

  Vill man ha 100% kött blir det till att köpa köttfärs. Där blir man inte lurad. 😀
  Lite tillsatser behövs dock i all mat just för att den ska hålla. Det är OK men det är mindre OK med en massa socker och annat knas som amvänds för uttfyllnad. Jag tror inte det är speciellt farligt men väldigt onödigt.

  1. Hahaha, kanske det! Köttfärs, ja… :mrgreen:

   Självklart är det okej med lite tillsatser, men när det är nästan lika mycket utfyllnad som kött tycker jag inte att det är särskilt mysigt eller tilltalande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.