Ägg i påsk

DN hade en artikel om ägg i dag, där de samlat fakta från Nationalencyklopedin, Svenska ägg, Fjäderfä.se,  Köttguiden, Guiness World Records och Wikipedia. Jag äter många, året om, och inte fler än vanligt bara för att det är påsk. Hos mig köps det aldrig ägg i 6- eller 12-pack, utan minst 24. Gärna större om det finns. Hållbarhetstiden som står på äggkartongen gäller ju om de står i rumstemperatur, så har man dem i kylen håller de mycket längre. Här kommer några frågor och svar om ägg, saxat från DN:

Vilket är världens största ägg?
Strutsen är den fågel som värper störst ägg med en snittvikt på cirka 1,4 kilo. Det är mer än 20 gånger mer än ett hönsägg. Världsrekordet sattes faktiskt i Sverige 2008, enligt Guiness World Records, närmare bestämt i Borlänge. Det vägde 2.589 kilo och värptes på en strutsfarm tillhörande Kerstin och Gunnar Sahlin. Ännu större ägg än strutsen lade numera utdöda elefantfågeln och moafågeln.

Vilken fågel lägger världens minsta ägg?
Det gör bikolibrin som lever i Karibien. Längden är under 10 mm och vikten under 4 gram.

Är det klimatsmart att äta ägg?
Ja, enligt Köttguiden från Sveriges lantbruksuniversitet är utsläppen av växthusgaser från äggproduktionen litet jämfört med mycket annan animalisk mat. Framställningen av 1 kilo ägg ger cirka 1,5 kilo växthusgaser, jämfört med 4,3 för gris och 13,4 för nötkött.

Varför är hönsägg olika stora?
Ju äldre hönorna blir desto större ägg värper de.

Hur mycket väger ett ägg?
Ett medelstort hönsägg väger 53-63 gram och märks med M. Små hönsägg mellan 43 och 53 gram märks S. Stora väger 63-73 gram, märks L medan XL-ägg väger över 73.

Varför har olika ägg olika tjockt skal?
Mängden kalk, som skalet består av, är lika stor oavsett äggets storlek. Därför får stora ägg tunnare skal och behöver därför hanteras varsammare.

Hur mycket värper en höna?
De flesta kan värpa drygt 100 ägg om året om äggen hela tiden avlägsnas ur redet. De är vanligen fertila i sex till sju år och värper oavsett om det finns en tupp eller inte.

Hur många hönor finns det i Sverige?
Cirka 7 miljoner. Som mest fanns det 10 miljoner, det var på 1950-talet.

Varifrån härstammar de svenska värphönsen?
De är framavlade från asiatiska djungelhönor som exempelvis bankivahönan.

När började människor hålla tamhöns?
De första arkeologiska fynden är från induskulturen 2500-2100 f.kr men det kan ha börjat redan 3000 år fkr. Till Skandinavien kom tamhönsen för cirka 2000 år sedan.

Påskägg. Målade ägg, roliga bilder på mat

Ägg är helt enkelt grymma. Har ju skrivit massor om ägg tidigare, till exempel om mina experiment och när jag körde ett i micron. Förra året hade jag ju en liten följetong om min äggplanta. Det jag ännu inte har gjort är att sätta kulögon på dem, men det kommer. Vänta bara. Äter du fler ägg till påsk än i övrigt?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/agg-i-pask/

2 kommentarer

    • FamousWebsitemars 31, 2013 kl. 20:00
    • Svara

    Klara,nice details you share.Your blog design and content very nice.I liked it.

    1. Thank you!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.