Curries paradox

Nu ska ni få se något konstigt. Ja, töntigt kanske, men det struntar jag i. Jag gillar sånt här. Låtsas att det här är små bitar i tetris eller något annat pussel, och så byter ni helt enkelt plats på tre av dem, alla utom den gröna längst ner till höger. Helt plötsligt blir det en ruta över! Hur är det möjligt? Det här är Curries paradox. All logik säger ju att de två formerna nedan är lika stora, så hur kan det bli en hel ruta över om man byter plats på dem?

Curries paradox. Flytta tetris-bitarna och skapa en synvilla.

Det är helt briljant när man kommer på det, för det är inget som märks i första hand! De är ju exakt lika långa, och exakt lika höga. Jag funderade ganska länge innan jag såg lösningen, och sen var jag tvungen att fråga älskaren R (ingenjör) om det verkligen var så, och hur det kunde bli så. Om man inte vet det, så är det väldigt, väldigt svårt att se det på en gång. Har man dessutom svårt att se former och matematik så blir det ännu klurigare. Vill ni veta hur Curries paradox funkar?

Det är en synvilla – såklart. Våra ögon har väldigt enkelt att se räta vinklar och enkla former. Det i kombination med att vår hjärna vill förenkla saker, leder till att vi inte ser att de två formerna på bilden egentligen inte alls är trianglar. Vi blir lurade att tro det, av att pusselbitarna har olika former och färger, men de är faktiskt olika.

Den övre bilden är lite mindre – vinkeln ändras där det blå och det röda fältet möts. Likadant men tvärtom är det på den nedre bilden. Där är vinkeln åt andra hållet, vilket gör den hela bilden större. Totalt blir skillnaden i storlek lika stor som en ruta på bilden. Förstorar man dem lite, och drar en linje med en linjal längs ”triangelns” vänstra punkt och det övre högra hörnet, så blir det lite enklare att se. Roligt! Hade inte hört talas om Curries paradox förrän för några dagar sedan, det berikade mitt liv en aning.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/curries-paradox/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermars 23, 2013 kl. 22:39
  • Svara

  Jag funderade också länge på detta, (halvtaskig ingenjör) och kom inte på det förrän jag läste en bok om klurigheter. Lägger man hypotenusorna mot varandra märker man att det uppstår ett tomt fält mellan dom. Smart men jävligt irriterande när man märker att man är grundlurad. Hahaha…

  1. Ja, haha! Kanske ett bra exempel på att man inte ska lita på allt man ser. 🙂

  • Farsanmars 24, 2013 kl. 12:41
  • Svara

  Det finns flera varianter på samma tema. Denna är nog känd sen tidig Jura.

  1. Ja, men vi som inte är riktigt så gamla som du, som föddes under juraperioden, har inte hört talas om den förut! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.