Earth Hour och elförbrukning

Earth Hour, alltså. Jag brukar alltid bojkotta spektaklet, för jag sparar så mycket det går på energi varje dag ändå. Att släcka alla lampor och stänga av all elektronik i stället för att ha den på standby, gör lite skillnad i längden, i alla fall på den egna elräkningen. Att stänga av vattnet i duschen när man schamponerar sig, och inte duscha för länge gör skillnad också. I det långa loppet är det svårt för enskilda individer att göra någon större skillnad, för det är ju våra industrier som står för den allra största förbrukningen av el. De kan omöjligtvis stanna och avsluta allting under en timme för att spara el, det är nog snarare så att de gör det en gång om året – 4 veckor under industrisemestern.

Företag som inte tillhör industrin, som skyltar med att de släcker allt på kontoret inför Earth Hour får mig inte direkt att se dem i bättre dager heller. Snarare tvärtom. Va, gör ni inte det varje dag?! Varför låta något vara igång i onödan? Hur som helst, jag kollade upp elförbrukningen under Earth hour en lördag kväll, och det var ingen avvikelse från det normala. Inte vad gäller en minskad elförbrukning i alla fall. Försäljningen av batteri- eller eldrivna manicker går ju bara upp och upp år efter år också.

Batteri 9 volt

I stället för att köpa en grej man inte använder särskilt ofta tillsammans med någon annan (till exempel en borrmaskin), så köper alla var sin. Men syftet med Earth Hour är ju inte att spara energi, som många tror. Det är en politisk signal. Och människor över hela världen släcker ljuset i sina hem för att visa sitt miljöengagemang, men så länge man flyger på semesterresor varje år, pendlar med bil till jobbet, käkar kött ofta eller köper billiga bomullskläder på H&M så spelar det inte någon roll över huvudtaget om man deltar i Earth Hour eller inte. Däremot kan det vara mysigt med tända ljus i mörkret! Kom bara ihåg att slänga värmeljusen i metallavfallet när de har brunnit ut…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/earth-hour-och-elforbrukning/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermars 25, 2013 kl. 21:16
  • Svara

  Kan bara hålla med. Det är medvetenheten man är ute efter. Samtidigt känner folk att de dämpar samvetet men det är en piss i Mississippi.

  1. Ja, där har du en poäng. Eller så vet de inte bättre. 🙁

  • Farsanmars 26, 2013 kl. 17:35
  • Svara

  Jag håller med Göte som skriver i ”Modern Elektronik”

  Vilken tur att det inte lyckades
  Göte Fagerfjäll 2013-03-26

  Årets ”Earth Hour” har genomförts och – tack och lov – misslyckats. Förändringarna i effektförbrukning var också den här gången så små att vi slapp dyrbara problem.
  För så är det ju. Earth Hour kanske är en skojig symbolhandling, men att locka alla att stänga av sin elförbrukning samtidigt och sedan slå på den igen efter en timme liknar mest terrorism. En lyckad Earth Hour skulle riskera att ge svåra skador på elnätet (inte minst vindkraftverken) och stora skador på datorer, TV-apparater, pumpar och andra elektriska apparater som kräver en hyfsat stabil nätspänning.

  Vi har vant oss vid att se elnätet som en gigantisk ackumulator som jämnar ut alla lastförändringar och där individernas agerande inte spelar någon roll. Men så är det inte alls. Det närmaste vi kommer är vattenkraften och inte ens där går det att reglera hur snabbt och stort som helst.

  Nej, i varje ögonblick måste våra kraftverk producera lika mycket energi som just då förbrukas. Det fungerar – eftersom de flesta snabba svängningarna jämnas ut statistiskt och kraftproducenterna är duktiga på att förutse vad som skall hända. Det här är svårt nog i vanliga fall. Jag har svårt att se något positivt i en organisation som medvetet försöker få nätet att kollapsa.

  Svårare med vindkraft
  Att styra elnät är inte lätt, ens med konventionella sätt att producera elektricitet. Om vi dessutom lägger in stora mängder ”slumpmässiga” producenter blir det än värre. Det har vi till exempel sett då och då i Danmark det senaste året. Det rörliga elpriset har sjunkit så långt under noll att landets begränsningsregel har trätt i kraft. Det innebär att producenterna betalar maximalt 1,73 kronor per kWh för att bli av med strömmen.

  Mycket av det här går förstås att hantera med ”smarta elnät” och massor av forskning och utveckling görs för att effektivisera elnäten och få förbrukarna att automatiskt anpassa sig efter tillgången. Det är sannerligen inte lätt och det kommer inte att bli lättare med ökad vindkraft och solenergi. Men det kanske går om vi slipper medvetna sabotageaktioner som Earth Hour

  1. Hahaha, där ser man! Hade ingen aning om att det kunde vara så illa. En terroristhandling, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.