Hästkött

Jaha okej, jag ska väl kanske säga något om allt det där också. Men först och främst vill jag säga att jag gillar hästkött, det är gott, smakar ungefär som nötkött, men innehåller lite mindre fett. Alla som har käkat på Minerva (en restaurang som enbart serverade hästkött) någon gång vet hur gott det kan vara.

Uppenbarligen gillar en stor del av befolkningen också hästkött, eftersom de äter de produkter där det har hittats. Men det är ju ingen ursäkt för den falska marknadsföring som företagen ägnat sig åt, och att äta kött som inte är kontrollerat, och dessutom kanske fullt med mediciner, är inte okej. Just därför köper jag aldrig dylik färdigmat – för det går inte att kontrollera vad det är i. Det smakar knappt kött om det som påstås vara det ändå.

Häst

Jag skulle aldrig heller äta utländskt hästkött som inte var kontrollerat, även om jag inte blir sjuk av det så tycker jag att det är viktigt att det kommer från en legitim uppfödare med papper för vartenda ett av sina djur. Utan olagliga mediciner i köttet. Men att inte äta svenskt hästkött resulterar väl i att det exporteras och äts någon annanstans? Känns inte särskilt miljövänligt, för det är riktigt bra mat. En hel del går säkert till spillo också, helt i onödan. Det är sällan det ens går att köpa filé av häst i mataffärer, vilket är konstigt. Det enda som finns är ju hamburgerkött, men det är inte riktigt samma sak. Rimligtvis borde häst vara dyrare än biff, men tydligen inte.

Självklart har företag blivit lurade längs vägen, och jag har ingen koll på vems felet egentligen är. Ingen gillar att bli lurad, men ändå finns det en del av mig som inte bryr sig alls. Uppenbarligen är hästkött inte generellt dåligt kött, men det är inte vad konsumenterna trodde att det var. 2012 var året då hästar inte fanns, och 2013 är året då de finns i allt.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/hastkott/

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Farsan on mars 2, 2013 at 22:43
  • Svara

  Jag läste i morse om test av en köttpaj på Island. Den innehåller 30% kött enl. innehålldseklarationen. Den innehöll inte hästkött. Och INGET annat kött heller!

  1. Jag såg det också! Men hästar finns ju inte, så det kanske inte är så konstigt…

  2. De övriga 70%-en är väl det som ingår i övriga delar av pajen? Måste ju finnas en del mjöl, fett, vatten och annat trams i degen. En köttpaj är ju en paj med kött. Fast jag föredrar nog hellre en rejäl äppelpaj. 😀

   1. Ja, eller ännu hellre blåbärspaj! Köttpaj låter faktiskt inget vidare, även om ”köttet” inte finns…

 1. Håller helt med dig – hästkött är gott! Har inte ätit så mycket av det, men ändå, och eftersom det är kött och kött är kött och jag gillar kött så kan jag tycka så ändå tycker jag.
  Ha en fin och solig söndag!

  1. Ja, riktigt gott! Tack detsamma, himlen är klarbklå här i dag!

 2. Alla barnen åt Findus lasagne utom Conny för det var hans ponny. 😀

  Filar även jag på ett inlägg om hästkött men det har kommit bort någonstans på någon av mina datorer. Dagens i-landsproblem kanske?

  1. :mrgreen: Aha, det låter som om du har så många datorer att du inte kommer ihåg vilken du har sparat det på!

 3. Mediadator, jobbdator, privat dator och iPad. Jag vet att jag skrev om hästkött men nu hittar jag inte detta eminenta inlägg. Jag kan säkert författa något nytt. Jag minns i alla fal vad jag skrev om.
  Jag säger som den där Ranelid. ”Jag minns allt jag skrivit”. 😀

  1. Ah. Ja, när något råkar försvinna är det mycket enklare att skriva det en andra gång. Oftast blir det bättre också!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: