Kasta ris på brudpar

Det är många som undviker att kasta ris på brudpar, med anledningen att om fåglar äter okokt ris sväller det i deras magar och dödar dem. Öhh, nej. För många fåglar i Asien är ris den viktigaste maten, och alla som har lagt ris i ljummet vatten någon gång vet att de inte sväller nämnvärt. Fåglar bryter snabbt ner riset, men det är inte särskilt näringsrikt. Inte ett dugg farligt för fåglar, fråga vem som helst som kan något dem. Vill man däremot mata dem, så är solrosfrön betydligt mer näringsrikt.

Ändå finns det kyrkor som till och med förbjuder att man kastar ris. En del kanske skyller på fåglarna, men då är de antingen dumma i huvudet eller så ljuger de. Förbudet kanske kan bero på att det är svårt att få bort ris, det är lätt att halka, det drar till sig fåglar och möss, och det är lite hedning-vibbar över det. Man har ju gjort det sedan långt innan kristendomens intåg, som en symbol för fruktbarhet. Chansen finns ju att de på allvar har gått på myten om att det är farligt, men det är nog mer troligt att det beror på något av de andra alternativen.

Det finns många riter kring övergången från ogift till gift, som härstammar från våra hedning-dagar. Syftet var att värna mot onda krafter, och det är klart att det inte passar sig i en del religiösa sammanhang. Bröllopstårtan har samma funktion som riset. Andra hedning-ritualer som vi fortfarande anammar på en del håll är att bära bruden över tröskeln (onda krafter trivs tydligen bäst mellan gammalt och nytt), och att knyta fast burkar efter brudparets fordon. Det skrämmer bort krafterna.

Men tillbaka till att kasta ris. Självklart finns det folk som inte bryr sig om att kolla upp om det är farligt för fåglarna eller inte, utan bara köper myten om att det är farligt att kasta ris på brudpar. Och ändå påstår att fåglar dör av det, trots att det vet vad Naturvårdsverket och diverse ornitologer säger om saken. Många verkar gå på osanna faktoider av bara farten, och därmed finns det även en marknad för ”fågelvänligt ris”. Helt i onödan, till exempel det svindyra alternativet hos goplanetearth.com för 75 dollar kilot. ”Safe for birds and animals”, jo jo.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/kasta-ris-pa-brudpar/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermars 5, 2013 kl. 22:49
  • Svara

  Hahaha… Det där har jag aldrig hört eller ens funderat över. Vi har nog alla någon gått på någon myt men det är fantastiskt hur vissa myter är seglivade.
  – Fästingar ska vridas motsols när de dras ut.
  – Margarin innehåller bensin.
  – Lättmargaring innehåller plastkulor.
  – Grovt bröd är nyttigare än vitt bröd.
  – Man får krokig rygg av onani(?)
  – Alla transvestiter är bögar.
  Ja listan kan göras lång om olika myter. Men lite kul är det. 😀

  1. Ja, förmodligen har vi alla gått på flera stycken! Margarin, ja, så farligt! :mrgreen: Har för mig att man ”ska” lägga smör på fästningarna innan man vrider dem också, det hände i alla fall mig när jag var liten. Det vore faktiskt kul att veta vilka myter man inte vet att man har gått på!

   Min krokiga rygg, hjälp! Jag är avslöjad!

    • Pettermars 5, 2013 kl. 23:42
    • Svara

    Ingen har någonsin kunnat förklara för mig varför smör skulle få fästingen att krypa ut. Inte heller finns rimliga förklaringar varför fästingen ska roteras vid avlägsnandet. Den borrar ig inte in i huden. Vrider man fästingen kan den gå sönder och då lär TBE och Borelia komma som ett brev på posten.

    Gäller krokig rygg även för kvinnor? Trodde bara män råkade ut för detta. 😀 Galenskap lär även iinträda vid frekvent masturbation.

    1. Nej, färstingfrågan är helt puckad när man tänker efter. En del kallar mig galen, andra kallar mig smart (det kanske är en hårfin skillnad), och ryggen är bevisligen krokig. Men att det bara skulle hända män har jag aldrig hört något om. Hjälp!

      • Pettermars 6, 2013 kl. 09:36

      Fästingar älskar mig. Jag behöver bara vända mig i skogen så har jag ett gäng kompisar med mig hem. En var inte tacksam över mitt blod och gav mig borrelia. Och jag som har ovanligt blod. Vilken otrevlig jäkel. 😀 Och nej, smör hjälper inte mot borrelia.

      Skolios är vanligare hos kvinnor men jag känner till män med krokigare rygg än din. Kanske onani i kombination med skolios gör det än värre. Hahaha…

    2. Hahaha! Så måste det ju vara, glasklart. Fästingar verkar gilla mig också när vi är på lantstället, men jag blir så äcklad av att ha såna på mig att jag med panik i rösten ropar på R som måste släppa allt annat han har för sig, och ta bort den. 🙁

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.