Kunskapskanalen och vättar

För ett tag sedan gick det ett program på Kunskapskanalen, ”Väsen”, om vättar eller vittror. Småfolket, som enligt gammal folktro bosatte sig under människors hus. Jag lägger ingen bedömning i om folk tror på vättar eller inte, jag gör det inte. Nordisk folktro, kristendom eller hinduism, man får tro på vad man vill. Men det är inte huruvida personer eller väsen i religioner finns eller inte som är poängen med det här inlägget. Det är hur fasen public service, och särskilt Kunskapskanalen, kan sända ett sånt skitprogram.

Ebbe Schön, den gamle tomten, var med någon minut och berättade lite om historien kring vättar och vad de gör, men den största delen av programmet bestod av att en programledare intervjuade en kvinna som verkade helknäpp, om hennes åsikter om vättar. De åkte med henne till något urgammalt torp i Jämtland, och hon berättade att de bodde där, och att hon såg dem där på somrarna.

Programledaren verkade helt normal, och hade förmodligen ganska svårt att hålla sig för skratt när han frågade kvinnan om vättar. Hon berättade en historia om någon diskbalja som hade försvunnit, och påstod att hon hade hittat den igen efter att hon bett vättarna lämna tillbaka den. Öh, saker försvinner ganska ofta för mig på lantstället också, men det är ju för att jag glömmer vart jag har ställt dem.

Ursäkta, men är det tänkt att det är sådant som licenspengar ska gå till? Det var den sämsta skiten jag någonsin har sett på en kanal som ska förmedla någon slags objektiv fakta. Helt jävla sjukt. Det hörde mer hemma i ”Det okända” eller liknande program, än på Kunskapskanalen. Vem står till svars för att licenspengar går till sånt, och vem godkänner beslutet? De måste ju vara helt bakom flötet. Tror de att alla är utvecklingsstörda, eller?

Det värsta av allt är att det verkar ha varit en hel serie om det. Okej om det bara var en saklig dokumentär om folktro genom historien, men ett program som handlar om en människa som framstår som en idiot, och som pratar om sina kompisar i form av vättar? Då har man gått det för långt. Skärpning, Kunskapskanalen!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/kunskapskanalen-och-vattar/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Jilinamars 8, 2013 kl. 18:36
  • Svara

  har för mig dessa program bara är i några min typ 10 min eller så. För sådana som jag som är intresserad av vättar o andra väsen så är dessa program intressanta. Men smaken är som baken 🙂 Tror detta program gick på svt2 förut, jag tittade dock på det på svtplay.

  1. Ja, 10 minuter var det. Det hade kunnat vara intressant om det var någon fakta i det, men det handlade om en knasig tant som tappar bort grejer, skyller på vättar och talar om vart någonstans i närheten av torpet de bor – näää! Min bak är annorlunda än din i det här fallet! :mrgreen:

  • Rolfmars 9, 2013 kl. 07:30
  • Svara

  Det finns de som påstår att helvetet på jorden är Sveriges Television. ((De har dessutom rätt))

  1. Jag är benägen att hålla med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.