Pi-dagen

I dag är det pi-dagen! 14 mars, alltså 3.14, piπ. Pi är alltså ett tal som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Om det är någon som fortfarande inte fattar kan jag tyvärr inte göra något för er, ni får öppna en lärobok i matematik. Så vad innebär det? Jo, det är ju uppenbarligen ingen officiell högtid, men i många kretsar firas dagen ändå. Och hur firar man då? Jo, man ska äta paj. Pie, för det uttalas så på engelska.

Vintrig rabarberpaj med kardemumma

Det hade varit gott med en bit paj, men jag orkar inte göra någon. Det var kul att komma tillbaka till jobbet i dag, men ryggen blev väldigt trött efter halva dagen, så jag var tvungen att sitta ner. Inte bra i längden, men ett par timmar då och då är väl okej. På eftermiddagarna är jag ändå uppe och springer (nej, jag kan inte springa, jag stapplar långsamt fram) flera gånger i timmen, så mer än tio minuter åt gången blir det sällan. Orkar knappt sitta längre än så ändå.

Tillbaka till pi-dagen, vilket även råkar vara samma dag som Albert Einstein föddes – för 134 år sedan. Pi-dagen har bara firats sedan 1988, och första gången gjordes det på museet Exploratorium i San Francisco. Jag är lite töntig, men jag tycker att det är ett roligt påhitt. Jag är inte så engagerad så att jag gör paj, men jag fnissar lite i alla fall. Har du tänkt på att det är pi-dagen i dag?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/pi-dagen/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sandeshmars 14, 2013 kl. 19:42
  • Svara

  I didn’t noticed that but i study it everyday. and have hell lot of info on it! here is how Indian invented the value of pie, of course its just a bit of ocean : https://www.youtube.com/watch?v=TiKoB8nlid0

  1. Very interesting, thank you!

  • Sandeshmars 14, 2013 kl. 19:49
  • Svara

  Pardon my spellings! 😛

  1. Of course 🙂

  • Rolfmars 14, 2013 kl. 20:54
  • Svara

  Hade ingen aning om att det var ((PAJDAGEN)). Men märkligt nog som omväxling just i dag blev det PAJ till lunch,,,,,,,K U S L I G T 🙂

  1. Hahaha! Härligt med paj! :mrgreen:

  • Pettermars 14, 2013 kl. 22:56
  • Svara

  Om det nu inte var de gamla egyptierna eller grekerna som uppfann det. Åsikterna går isär. Nördig som jag är borde jag kanske ha känt till Pi-dagen. Men icke.
  Å andra sidan finns det så många knasiga dagar att fira. kanelbullensdag, Menlösa barns dag, Våffel-någonting. Bryr mig inte så mycket om sådana dagar. Matte är dock roligt.

  Men jag kunde ha PAJJAT foten på väg hem då det var halt så in i helvete. 😀

  1. Haha! Pi-dagen verkar inte lika allmänt uppskattad, men för mig är den bättre än bullar och menlösa barn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.