Utredning för EDS

Jo, angående det här med en ordentlig utredning för Ehlers-Danlos syndrom: ortopeden hade inget bra förslag på vem som kunde hjälpa till med det heller, utan föreslog att jag skulle ringa landstinget och fråga. Que? Glöm det, det är inte mitt jobb att tala om för min läkare vilken typ av instans som kan hjälpa mig med mina eventuella åkommor. Han sa att det kunde vara flera inblandade; invärtes medicin, reumatolog, klinisk genetik eller hudläkare.

Men, min älskade R ägnade en hel eftermiddag när han var hemma med influensan åt att ringa runt och försöka få reda på vart jag ska vända mig för att få en utredning. Sånt som jag bara inte okar med. Till slut hittade han ett helt perfekt ställe som specialiserar sig på EDS, som ligger i Mjölby. 3 timmar söderut. Privat, man behöver ingen remiss, det är med andra ord bara att slanta upp. Tyvärr hade de inte tid förrän i sommar, men de skulle höra av sig när det gick att boka något.

Han hittade ett annat alternativ för utredning också, och det var på Karolinska Institutet, en avdelning för klinisk genetik och sällsynta sjukdomar. Behövs remiss, så jag har ansökt om att få en tid på vårdcentralen. Nackdelen verkar vara att de inte tar emot patienter längre, enligt forum på nätet. Då är nästa alternativ Akademiska i Uppsala, som har något liknande.

Det finns säkert någon dum regel som säger att man måste söka sig inom länet först, och få ett nej innan man kan prova på andra ställen. Skulle inte förvåna mig det minsta. Ska be om remisser till båda i alla fall, om det går. Små framsteg. Nog om det här nu, jag orkar inte ens tänka på det. Det räcker med en nära förestående operation…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/utredning-for-eds/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatianamars 19, 2013 kl. 08:42
  • Svara

  Men min käre vän så jobbigt det låter !

  Orkar du kaffa snart ? Sä kan du och jag skronta och skratta ihop ?
  Kram

  1. Ja, gärna! Men är du frisk nog att orka dig ut?

  • Elinmars 19, 2013 kl. 09:32
  • Svara

  jag har gjorde det nu….alltså lagt in mitt Rss adress eller va du nu sa. Fattar ändåå inte hur du menade riktigt, hur skulle det göra så att jag kommer under ”senaste inlägg” på bloggranking första sida.

  1. Sidan läser av ditt RSS-flöde, så nästa gång du skriver ett inlägg borde det hamna där efter en stund (beroende på hur ofta bloggranking kollar rss)!

  • Monica/handbrutenmars 19, 2013 kl. 09:49
  • Svara

  Åh vad krångligt det låter. Tur att du har din R, för när man är så sjuk orkar man inte med något. Jag vet. Jag är ensam. Och skulle behöva hjälp någonstans, men…
  Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att du snart får hjälp.
  Styrkekramar / Monica

  1. Ja, jag är så tacksam, för jag orkar inte! Stort tack och stora kramar till dig också!

  • Tofflanmars 19, 2013 kl. 19:23
  • Svara

  Akta dig för Akademiska sjukhuset. Jag tror mera på Mjölby, det ligger så nära Metropolen Byhålan (typ 15 km)

  1. Ja, det är i sista hand. Men får jag inte komma någon annanstans så måste jag prova! Mjölby kommer helt klart först, bara jag får komma dit någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.