Veckans plus, vecka 12

Varje vecka delar jag ut veckans plus här på bloggen, till något jag gillar. Jag klagar på så mycket skit ändå, så lite positiva saker ska in också. Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som jag gillar.

Den här veckan går veckans plus till det enda riktigt roliga programmet som går på TV, det enda som jag faktiskt skrattar högt åt ibland – ”QI”. Det står för ”Quite Interesting”, och det är det verkligen! Det är en frågesport, som går ut på att döda gamla myter om saker som de flesta tror är helt sanna, och dela med sig av bisarr och i många fall onödig kunskap. Minuspoäng utdelas frekvent om man säger det svar som alla tror är rätt, men som inte alls stämmer. Det finns mycket konstigt att lära sig, som det om kycklingen utan huvud som jag skrev om här, till exempel. Och för er som inte har en TV eller rätt kanal (BBC Entertainment) så finns självklart mängder med avsnitt på YouTube.

Programledaren Stephen Fry är en av de smartaste människorna jag någonsin har hört öppna käften, och dessutom är han rolig – en extremt sällsynt kombination. Han har en ständig bisittare, Alan Davies, men de tre övriga deltagarna varierar. Min favorit är amerikanen Rich Hall, som faktiskt sällan öppnar käften, men när han gör det är det fruktansvärt skarpt. Huvudet på spiken varje gång, och trots att han säger något som är sjukt roligt så ser han fullständigt ointresserad och uttråkad ut!

Ni får inte missta det här för den svenska efterapningen av programmet, ”Intresseklubben”, för det är flera ljusår bort vad gäller intelligens och rapphet. Det är ett alltså ett roligt program om vetenskap, men den svenska varianten verkar förlita sig mer på roliga svar från de medverkande, än ett bra innehåll. Dessutom har de direkt lånat mängder av material från ”QI”.

Jag lär mig något i varje avsnitt, och det känns som om det mesta jag faktiskt har lärt mig de senaste åren kommer från ”QI”… Som tur är finns det många säsonger, så har du ännu inte upptäckt det här programmet så är det bara att börja. Alla borde ha en daglig dos ”QI”, så att de lär sig tänka lite kritiskt, och sluta gå på allt som sägs! Veckans plus alltså, se det.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/veckans-plus-vecka-12/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.