Är blyertspennor farliga?

Hör du till en av dem som blev hotad i skolan när du sög eller tuggade på blyertspennor, med att det är farligt och du kunde bli blyförgiftad? Jag ägnade mig inte åt penntuggande själv, men jag hörde min klassföreståndare säga det till flera andra elever. Helt utan grund, eftersom det inte finns något bly i blyertspennor, och de inte är farliga. Det är alltså inte bly, det är grafit, en form av kol.

På 1500-talet upptäcktes grafit, och började redan då användas i pennor. Fram till 1700-talet trodde man att det var någon sorts bly, och vårt svenska namn för blyertspennan kommer ifrån tyskans ”Bleierz”, blymalm. Hur som helst, det var den svenske kemisten Scheele som visade att det inte alls var bly, utan kol. Eftersom det redan användes i pennor gav han ämnet namnet grafit efter ”grafo”, det grekiska ordet för att skriva.

Blyertspennor

Visst, det kanske inte är så nyttigt för magen om man käkar trä, men de pyttesmå flisor ett skolbarn får i sig genom att tugga på en penna är det nog ingen fara med. Inte heller färgen, för det är inte bly i den heller. Så, alla lärare som fortfarande sprider den här helt osanna informationen, sluta genast. Tror ni på allvar att småbarn ens skulle få hantera blyertspennor med farliga ämnen i flera timmar om dagen, när det blir storm i ett vattenglas av livsfarliga helt ofarliga pommes frites eller sötningsmedel?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/ar-blyertspennor-farliga/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.