Arbetsförmedlingen avaktualiserar mig

Och dagen, som varit helt underbar i sällskap av Fru Hatt, förstördes på en gång när jag kom hem. Skriver mer om det som var bra sedan, för nu ska ni få höra något riktigt dumt. Det handlar om Arbetsförmedlingen. Av någon outgrundlig anledning har de anmält mig på 50% till Jobb- och utvecklingsgarantin ända till och med den 17 juni, trots att min anställning (på 50%) tar slut sen 30 april. Varför? Mycket bra fråga.

Jag meddelade min arbetsförmedlare om att jag skulle opereras den 23 april, och att jag inte skulle kunna komma in och skriva på papper när min anställning tar slut, och så frågade jag hur vi skulle gå tillväga. Jag måste väl tillbaka i Jobb- och utvecklingsgarantin på 100% från och med den 1 maj, men självklart vara sjukskriven ett par månader. Nu har han mailat och sa att han kommer att avaktualisera mig från programmet den 23 april, och att jag själv får kontakta Försäkringskassan för att göra anspråk på sjukpenning.

Va?! Varför då? Min anställning tar slut den 30 april, punkt slut. Sen, om Arbetsförmedlingen avaktualiserar mig har jag ingenting att vara sjukskriven ifrån. Inget program, inget jobb. Jag känner på mig att det kommer gå åt helvete med alltihop.

Jag fick ju inte sjukpenning förra gången jag opererade ryggraden (vilket är en av de största skandalerna FK har lyckats med i mitt fall), utan då rök mina ersättningsdagar från a-kassan i stället. Nu har jag inte a-kassa, inte lön, och i och med avaktualiseringen inte heller någon sorts ersättning från försäkringskassan att falla tillbaka på, om det blir fel med sjukpenningen igen. Vilket inte skulle förvåna mig.

Självklart hade alla både på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tagit helg när jag ringde. Testade AFs kundtjänst, men de kunde inte svara på hur det skulle bli, eller varför de gör på det här sättet. Förra gången jag opererade mig blev jag ju inte avanmäld. Och vad är det egentligen för skillnad mot att vara hemma i två veckor med influensa? Jag är ju ändå sjukanmäld och ej tillgänglig för jobb under perioden.

Det här kommer att gå åt helvete, tro mig. Jag har inte möjlighet att ringa Arbetsförmedlingen (eller FK heller för den delen) på kontorstid måndag eller tisdag, när jag jobbar. Särskilt inte med de telefonköer det brukar vara. Sur, ledsen, orolig. Faktumet att någon ska in i min ryggrad och gräva runt igen, eller att jag har en sjukdom som inte går att bota, är ingenting jag oroar mig över, men sånt här, det är det som förstör liv.

Förra gången tyckte de att jag kunde jobba eftersom jag bara hade ett administrativt jobb, trots att jag inte kunde stå upp, och hade ett stort öppet sår på ryggen i 8 nästan veckor. Det är svårt att tigga eller leta pantburkar när man har opererat ryggen.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/arbetsformedlingen-avaktualiserar-mig/

20 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatianaapril 5, 2013 kl. 19:27
  • Svara

  Men vad fan!!!
  Det här är fanimig skandal
  Kram kram

  1. Ja, jävlar vad jag ska ställa till det om jag inte får sjukpenning! Kram!

  • Malinapril 5, 2013 kl. 20:17
  • Svara

  Fan, Klara. Jag vill… jag vet inte. Helvete, helt enkelt. Stor större störst kram!

  1. Jag fattar inte vad fan de håller på med. Om jag blir utan sjukpenning igen har jag ingen inkomst överhuvudtaget. Jag tror jag ska ställa till med en scen då.

  • Malinapril 5, 2013 kl. 22:58
  • Svara

  Do it! Jag följer med och vrålar och är obekväm!

  1. Härligt, tack!

  • Monicaapril 6, 2013 kl. 00:44
  • Svara

  Herre jävlar!! Så där kan de inte göra. De är fan i mej inte riktigt kloka. Tänker de över huvud taget??? Hur har de tänkt att du ska klara av allt som kostar pengar?? Synd att jag inte har en guldgruva här som jag kan dela med mej av. Fy fan för myndigheter!!!!
  Skickar lite styrka till dej.

  1. Ja, jag önskar att jag visste! Det är alltid, alltid något strul så fort jag har att göra med de där två myndigheterna.

  • Emelieapril 6, 2013 kl. 10:38
  • Svara

  Ja, min P har ju gett upp.. Bra, att du är arg och orkar kämpa! måste börja bråka igen… men man orkar inte, istället lever man på gränsen av vad man har och kan inte spara. Både FK och AF är glada för de tror att de inte har något problem eftersom P inte syns hos dem längre..

  1. Ja, det är inte okej. Jag orkar egentligen inte, men samtidigt blir jag så arg, eftersom det blev fel förra gången. Om jag inte får sjukpenning den här gången heller har jag ingenting att falla tillbaka på, för de lär ju inte kunna anmäla mig retroaktivt… Jag ska försöka röra upp en storm vid minsta misstag den här gången.

    • Emelieapril 7, 2013 kl. 20:59
    • Svara

    bra! rör upp stormar och orkaner!!!

    1. Ska försöka! Det KAN ju fortfarande bli helt rätt, vem vet… 🙂

  • Farsanapril 6, 2013 kl. 12:21
  • Svara

  Varför inte en orkan på en gång.
  Josefsson på TV?

  1. Ogillar Josefsson skarpt, han är en mästare på att vinkla saker och ställa dumma frågor.

    • Farsanapril 6, 2013 kl. 14:33
    • Svara

    Jag med, men va fan!

    1. Risken är ju att man blir helt svartlistad från både AF och FK, haha!

  • Annikafebruari 10, 2015 kl. 10:54
  • Svara

  Hur löste det sig när du blev avaktualiserad? Jag är i samma situation.

  1. De skrev in mig igen när jag var tillbaka från sjukskrivningen och jag tvingades söka jobb som jag inte hade en möjlighet att klara av. De skickade mig på en usel kurs, som jag inte kunde vara delaktig i på de första 10 veckorna eftersom de inte såg till att de hjälpmedel jag behövde fanns, så jag fick stå och vänta i klassrummet medan alla andra jobbade. Visserligen lärde jag mig inget som jag inte redan kunde, men sen fick jag en anställning på mitt gamla jobb. Meddelade AF om läget och min sjukdom och de sa att de inte hade någon åtgärd som passade mig. Eftersom jag ändå inte skulle få någon ersättning om jag inte sökte de jobb och gick på de praktikplatser jag blev anvisad – men inte klarade av pga mitt funktionshinder – sa jag tack och hejdå till AF för gott.

  • Annikafebruari 10, 2015 kl. 11:27
  • Svara

  Hur blev det med ersättning under sjukskrivningen?

  1. Jag fick sjukersättning den gången, och ansökte om sjukersättning direkt när sjukskrivningen var slut. Är nu sjukpensionär på 75%.

  • Feber och klänning -mars 1, 2017 kl. 10:33

  […] han har fortfarande inte svarat på mailet från i fredags, efter att han påstod att de skulle avaktualisera mig. Sedan måste jag dubbelkolla att jag fattat allting rätt inför operationen, för redan nu […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.