Byta lösenord

Läste i Aftonbladet om vilka de allra vanligaste lösenorden som används på sajter på internet är, enligt en lista från säkerhetsföretaget SplashData. Och det var både lite läskigt och roligt att se listan med de 25 vanligaste lösenorden! Visserligen var det med allra största sannolikhet en engelsk lista, men jag skulle inte tro att svenskarna är mycket smartare.

Den toppades av ”password” (duuuh, är folk på riktigt?!), tätt följt av ”123456” och ”12345678” (duuuh igen, vad fasen tänker de med?).”abc123” kom efter de första tre alldeles briljanta varianterna, och sedan kunde man hitta smarta lösenord som ”welcome”, ”letmein” och ”trustno1”. Nä, gör inte det då, men förvänta dig att någon enkelt kommer att gissa sig till ditt lösenord. Puckon. Inser man inte att det är idiotiskt att köra med några siffror i ordning, även om det inte börjar på 1?

Lås, hänglås

Det är viktigt att byta lösenord då och då, till alla sorters digitala konton man har på nätet. Mail, sidor, forum och internetbank. Och det är viktigt att man inte har samma lösenord till alla sidor! Enligt PTS (Post- och Telestyrelsen) så bör varje lösenord ha minst 12 tecken, och det innebär alltså alla olika sorters tecken. Stora och små bokstäver, siffror och specialare.

Man kan testa hur säkert ett lösenord är på deras hemsida, förresten. Jag byter ganska ofta. Inte samtidigt på alla ställen, och det händer att jag kör med samma lösen på olika forum eller sidor som tillhör samma kategori, och inte är så viktiga. Ställen där det inte finns personuppgifter, och som jag inte bryr mig om jag skulle få kontot kapat på. Jag är alltså inte helt perfekt, men uppenbarligen betydligt bättre än den stora massan! Jaha, undrade ni vad jag har för lösenord? Jo, det kan jag tala om. Jag har det tecken som blir när man trycker på Alt och F4 samtidigt.*

*Förlåt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/byta-losenord/

2 kommentarer

  • Petterapril 17, 2013 kl. 17:22
  • Svara

  Alt + F4 är suveränt och borde provas av alla. 😀 Om du visste hur ofta folka har sina barns namn, favoritlaget, hundens namn eller något annat personligt som lösenord.
  Lite kul är även hur folk använder sitt födelseår som tillägg till sina nick. Lisa98 är oftast född 1998. Hahaha…. Folk lämnar en hel del info efter sig även om de tror de är anonyma.

  Kul är också när man stöter på webbplatser som vill ha ett lösenord men ahr regler hur lösenordet ska se ut:

  ”Password must contain 8-12 characters; at least 1 number and 1 letter”

  Inte så svårt för en hackare att skriva ett program som utesluter de lösenord som inte innehåller vad som krävs. Det blir alltså enklare att bryta sig in på en plats som kräver lösenord efter regler. Jösses………

  Byt ofta och använd olika lösen är en bra idé.

  1. Visst är det bra! Funkar för alla! Ja, regler för lösenord är ju skitdumt. Och varför avslöja något om sig själv om man inte måste…? Ja, folk är inte så smarta jämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.