Retroaktivt skit

Okej, fick tag i min arbetsförmedlare i går eftermiddag. Han visste inte vad han skulle göra eller vad som blivit fel, men lovade återkomma. Vi får se. Har han inte löst problemet och gjort en anmälan retroaktivt innan fredag tänker jag gå vidare med det, och jag skiter fullständigt i att det är röd dag på onsdag.

De har gjort fel med mig, igen och igen och igen – så många gånger – och jag blir så sjukt less på att det alltid är jag som måste dra i alla trådar för att lösa problemet. Någon jävla måtta får det vara.

Sen ringde jag till Arbetsförmedlingens avdelning för kundrelationer. Enligt mannen jag pratade med där så skulle det gå att anmäla mig på 100% retroaktivt, eftersom det var uppenbart att de gjort fel. Han själv kunde inte göra ändringen, utan det skulle ske från den avdelning jag tillhör.

Han gav mig telefonnumret till chefen på det kontor hos Arbetsförmedlingen jag tillhör, för han trodde att det var bäst att jag gick vidare den vägen först, om jag inte fick hjälp av min egen arbetsförmedlare. Han hade ju ingen aning.

Jag blir så jävla arg. Är det mina arbetsförmedlare som har varit helt inkompetenta (om än väldigt trevliga), eller är det så här illa för alla? Har jag haft extrem otur och blivit felbehandlad i så gott som vartenda ärende jag har haft med Arbetsförmedlingen? Och varför krävs det sådant stort maskineri och så stor insats av mig varje gång de har gjort något fel?

När jag blev avanmäld från a-kassan helt utan anledning för ett par år sedan (de påstod att de inte hade fått en blankett av mig, men i själva verket var det deras egna administrativa rutiner som brast), lade de bevisbördan på mig.

Till slut, efter att jag tjatat flera gånger på dem att gå igenom övervakningsfilmen mellan exakt 13.05 och 13.10 på datumet det gällde, och sagt att de skulle se mig stå och prata med en viss handläggare och ge henne en blankett, så gjorde de en anmälan retroaktivt och jag fick tillbaka min ersättning. Men aldrig någon ursäkt.

Jag lade säkert 10 timmar på att lösa det där, och det kostade så mycket sorg, ångest, ilska och oro som ingen någonsin ersätter. Jag är noggrann och ordningsam som få, jag har full koll på alla mina papper och allt skit som rör myndigheter, ändå råkar jag illa ut varenda jävla gång. Hej Sverige, ska det vara så här, eller är jag bara svartlistad från ett fungerande samhälle?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/retroaktivt-skit/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • aggiapril 30, 2013 kl. 10:45
  • Svara

  Är man sjuk och arbetslös så är man svartlistad från samhället… Jag har inte haft något så bra tillfälle att bevisa mig som du har (fan va bra!), dock har jag haft problem varje gång jag har kontakt med dem och i många fall även FK.
  Vet inte hur många gånger som papper kommit bort som enligt AF – ”jag aldrig har lämnat in”. Jag har skickat in ändringar till min journal som inte lagts till ( för de var inte bra för AF) o s v.
  Men ge inte upp, jag hejjar på dig!

  1. Ja, de har slarvat bort många, många originalintyg (kundtjänst säger att det räcker med kopior, men när man står där och de kräver att få originalet för annars blir man utan ersättning, vad gör man då), och samma viktiga papper får man skicka in gång på gång på gång. Nu gör jag ingenting utan att be om kvittens eller namn, och skriver alltid upp allt. De är oftast YTTERST motvilliga att skriva på att de har mottagit ett papper eller tala om vad de heter.
   Tack, det här verkar kunna lösa sig. Annars, som sagt, jävlar. 🙂

  • Malinapril 30, 2013 kl. 11:38
  • Svara

  Men för i hela jävla helvete! Seriöst, ge mig ett nummer och jag ringer och skäller ut dem som aldrig förr. Fasen! Kan jag göra något för att hjälpa, tveka inte!

  Kram!!!

  1. Som tur är så är jag ganska duktig på att ringa och skälla själv, så det mesta är redan klart. Helt bisarr lösning på det här problemet, mer info kommer i kväll.

  • emeliemaj 2, 2013 kl. 12:49
  • Svara

  usch och tänk alla som inte är så smarta och stridslystna som du, alla som bara ger upp… (men de är ju billiga!)

  1. De kanske spar pengar, ja. Helt sjukt att det ska vara på det sättet. Det känns som om någon hade fått sparken om det vore på ett företag, och ingen tar ansvar…

  • emeliemaj 2, 2013 kl. 13:33
  • Svara

  Fast å andra sidan om någon lyckas komma ut i arbetslivet istället för att bara ge upp så borde det gagna samhällsekonomin (om man nu bara ska tänka på pengar). Jag hade influensa för några månader sedan, jag var jättedålig och hade kraftig bihåleinflammation och jag fick så mycket behandling, läkarbesök, röntgentid, uppföljning (till slut fick jag säga att jag kände mig bra och inte hann springa hos läkaren längre, att jag behövde komma tillbaka till jobbet – när de ville skicka mig på ytterligare uppföljning till specialist). Men andra (t ex någon i min omedelbara närhet) har lite svårare bekymmer än ett par bihålor och då får man på sin höjd ett brev hem i brevlådan som snabbt säger ”Vi kan inte göra något för dig”… han kostar ju bara pengar för en vårdcentral.
  ÅH!!! Jag blir så arg och bitter på det där! Ja, det hjälper ju inte dig men..

  Hoppas att du kan ta en kaffe på balkongen idag, där jag är skiner solen i alla fall.

  1. Helt sant. Det är som att det inte ens är någon idé att försöka med de svårare, eller vissa gånger hopplösa fallen. Det är så jäkla fel att det slängs resurser på förhållandevis friska människor, när så många går uran någon hjälp eller ersättning över huvudtaget! Jag blir också skitsur! 🙁

   Solen kommer och går (mest går), men passar på att fylla på med lite D-vitamin så fort den kommer fram!

  • Arnejuli 22, 2013 kl. 21:10
  • Svara

  A-F Är krångliga och tetiga! Dom har ett synsätt som inte existerar i andra samhällsorganissationer. DOm har väldiga problem med sig själva som sitter på A-F och gillar inte jobbet verkar det som.Man skall kunna data så kan man bli förmedlare finns inga högre krav. Sen det dom sitter och slänger ut på alla som kommer dit är kränkande och förnedrande. Verkar som förmedlarna har många form av arbetshandikapp då dom verkar ha tiks mm.mm (slänger ur sig saker på den arbetslöse) typ,(Det är endast dom bästa som får arbete och dom tillhör inte du) Eller att dom anser sig ha makten klargöra en persons status som sjuk eller icke?Om man är Arbetslös är man sjuk! Det är alla arbetslösa enligt A-F och man måste koda dom med sjukdommar för att dom lättare glider in på ett jobb eller en åtgärd. Ingen av alla dessa arbetslösa kodade människor kan få ett arbete senare man får slavarbeta resten av sitt liv tyvärr. Dom som är handläggare på A-F sitter bra till då dom har stabil inkomst.Men kan traccasera arbetssökande. Dessa förmedlare har den ena åkomman efter den andra därför handikappade. Vill varna för miffon: Anna-Lena Ottertun,Anja Hedsta, .Finns i Göteborgsregionen.Jag gick på Arbetsprövning 2 veckor och det var dagboksskrivning varje dag,vad gjorde du när du kom hem?vilka träffade du?hur är dina relationer till dina anhöriga. mm.mm en utvärdering gjordes kod sattes med tvång under hot att bli utan ersättning.Efter jag fått pappren hotades jag av dom åter för risken fanns att om det kommer ut så kan dom få avsked och fängelse. Hot fortsatte via mobil,och besök på den s.k arbetsplatsen.Koden kom ut via alla som var arbetsgivare vilket var två.Är det rätt?Döm själv!

  1. Jag tycker absolut inte att det är kränkande eller förnedrande – det är ju en högst subjektiv känsla, och jag tar inte åt mig av att de säger åt mig vad jag måste göra. Det är ju knappast deras fel att de måste följa reglerna, och har en del gånger orimliga krav på sig uppifrån. Det är ju inte upp till Arbetsförmedlingen att se till att man får ett jobb, och har aldrig varit. Det är upp till var och en att ta ansvar för sin eventuella fortbildning eller omskolning, ibland genom Arbetsförmedlingen, när det behövs. Det vill säga, när man bara är arbetslös, och har varit det ett tag.

   Däremot ogillar jag skarpt att det blir fel så ofta, och att inkompetensen inte straffar sig mer än för den som blir drabbad. Den drabbade får ju heller ingen kompensation. Jag förstår inte vad du menar med ”kod sattes med tvång under hot”, men om du har blivit fel behandlad ska du självklart anmäla det.

   Och det är väl självklart att man måste motprestera något för att få ersättning? Även om det innebär att skriva dagbok om löjliga saker? Det skulle ju vara helt fel om folk fick pengar utan att bli utvärderade ganska ofta. Man gör som de vill och säger, söker jobb mer aktivt, skolar om sig eller flyttar dit jobben finns. Om man är lite driftig så går det.

  • Arneapril 29, 2015 kl. 20:25
  • Svara

  Hej! Ja om man kränker andra får man betala för detta på ett eller annat sätt, det slår tillbaka. Man behöver inte göra mycket för att få upprättelse. Det kommer upprättelse via gud Tror inte någon vill stå inför gud den dagen man gjort något orättfärdigt mot någon annan människa. Och betala får dessa människor göra redan på denna jord då det slår tillbaka. Det finns många sekvenser som händer med orättfärdiga människor. Har inte varit med om någon som inte fått betalat, och det tragiskomiska i detta är ögonblickliga händelser. Det kan vara allt från sjukdomar till olyckor. Vad hände med inblandade personer i H.kapp kodningarna! Den ena har fått en son i samma veva som är gravt cp skadad, han kommer permanent påminnas om sitt arbete även privat , En av dom inblandade har en gravt fel då hon låter som hon hade druckit för mycket, sluddrar när hon pratar. En av dom inblandade har fått gömt sig i någon håla då det blev för mycket för henne ang detta och förlorade jobbet. Hon är bitter och gammal nu, och inte nöjd med sig själv då hon är gravt dvärgväxt och kommer bli mindre och minde med åren. Påminner om grådvärgarna i Ronja rövardotter. Liten gråhårig pagebeprydd kvinna i äldre år, snart dags för hemmet.

  1. Ja, man vet aldrig. Karma kan vara mer eller mindre omedelbar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.