Sjukhusmaten, del 1

En gång i somras någon gång skrev jag ett inlägg om sjukhusmaten, och hur kontraproduktiv den var. Man blir inte friskare av att svälta, och man blir inte gladare av att äta smält kalvsylta. Jag fick något slags näringsdropp första dygnen, och det var nästan så att jag hade önskat att bara få ha det i stället för att äta det som serverades ibland. Här kommer i alla fall första delen av vad de försökte stoppa i mig (ja, de misslyckades ofta). Det ser inte så illa ut, men vid närmare inspektion så är det riktigt uselt.

För kom igen, hur tänkte de när det första jag fick att äta var en smörgås, och jag precis hade slafat med ett rör i halsen? Det gör ont. Det gör ont att svälja, man hostar, man kan knappt prata. Hur fasen ska man lyckas svälja en torr brödbit? Nej, det gick ju inte. Fick i alla fall en liten, liten skål yoghurt som kändes som att äta regnbåge.

Sjukhusmaten: Frukost

Sedan fick jag en deciliter ris, lite ärtor, majs och paprika, några gröna bönor och en tallrik brun, stark sås. Om ni tittar väldigt noga kan ni se en köttbit som krusar ytan ungefär i mitten av såspölen, och det låg en till vid grönsakerna. Jag äter gärna sås som tillbehör till något, men inte som huvudingrediens. Det blev alltså ris med grönsaker. Ris, en portion – ca 215 kcal. Jo, men tio såna här tallrikar så får jag ihop till dagsbehovet! Lite smält glass till efterrätt, det hade jag gärna hoppat över eller bytt ut mot lite mer ris.

Sjukhusmaten: Ris med brun sås och grönsaker

Nästa kulinariska läckerhet var laxpudding. Det var ingen lax i den. Däremot var det förutom potatisen och äggstanningen, bröd med dill och fiskbuljong. Hela anrättningen låg i en djup sjö av tjock sås (man ska väl inte ha någon sås till laxpudding?), som i det närmaste kunde liknas vid kräm med dill- och fisksmak. Potatisen och äggstanningen var i alla fall okej, och ärtorna var goda. Resten, nej. Näringsrikt? Knappast. Salladen vid sidan av var dränkt i vinäger, så den gick inte att äta.

Sjukhusmaten: Laxpudding utan lax

Förutom måltiderna serverades det en kopp kaffe på eftermiddagen, inget mellanmål, ingen frukt, inget kvällsfika. Det var lite annorlunda med sjukhusmaten den här gången, för nu skedde ju fastan och operationen först. Tidigare har jag legat där en vecka innan de gjort något, och då är man mer hungrig. Det har alltså inte gjort mig så mycket att sjukhusmaten varit vidrig och i alldeles för liten mängd den här gången, för jag har haft snälla vänner som tagit med sig frukt och sånt. Men för alla andras skull önskar jag att någon ser över skiten.

Man behöver inte efterrätt, men man behöver äta fem gånger om dagen, och att kunna välja om man vill ha sin mat eller sina grönsaker dränkta i sås eller vinäger borde inte vara ett problem. Dessutom behöver kroppen oftast mer än 2000 kcal när man är sjuk, och den mat jag blivit serverad hamnar snarare runt 1000 kcal. Det är klart att man inte kan äta så mycket mer några dagar efter en stor operation, eftersom morfinet gör att magen stannar helt. Men kom igen, så här dåligt ska det väl inte vara? De flesta genomgår faktiskt inte större operationer eller får morfinpumpar! Skärpning!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/sjukhusmaten-del-1/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Monicaapril 30, 2013 kl. 08:27
  • Svara

  Det låter väldigt dåligt. Jag hade nog dött lite om jag fått sådan mat. Äcklig sås överallt, Örk. Jag låg på sjukhus en vecka, förra året, hade blödande magsår. Så första dagarna fick jag bara dropp och ingen mat, men när jag väl fick börja äta, fick jag bara soppor. Men de var helt underbara. Så goda soppor har jag inte kunnat göra själv. Men det kanske berodde på att det var magsäcken det var fel på. Att jag fick så god och näringsrik mat. För jag såg att min rumskompis mat inte såg så rolig ut…

  1. Är man tillräckligt hungrig är ju nästan allt gott, så de kanske utgår ifrån att svälta oss så att vi ska tycka om maten…. Men det ligger säkert något i det du säger, att du fick specialmat för att magsäcken var trasig! Fy, hoppas vi slipper göra om det!

    • Monicaapril 30, 2013 kl. 13:30
    • Svara

    Ja, verkligen!!
    Trevlig Valborg!

    1. Tack detsamma Monica!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.