113 13 på mjölkpaketen

Jag blev lite överraskad, och ganska sur, när jag satt och åt frukost och läste på baksidan på mjölkpaketet. Det som står där är för barn, det kan vi väl alla vara överens om? Tecknade, barnsliga figurer och ibland är det fakta om en kossa eller nåt, ibland är det tips på små lekar eller spel. Allt för barn. Och i morse var det fortfarande för barn, men med något patetiskt försök att tala om vad 113 13 är för slags nummer. Så här står det:

113 13 – ett nytt viktigt telefonnummer. Om du är med om en olycka ska du ringa 112. Men om du bara vill fråga om något – kanske varför det är översvämning på gatan, när en storm kommer dit du bor eller vad man gör om vattnet smakar bensin – ringer du 113 13. Där kan du både ge och få information.

Öhh, vänta nu? 113 13 tillhör SOS Alarm, och så här kan man läsa på deras hemsida:

113 13 är Sveriges nationella nummer för information vid allvarliga olyckor och kriser. Till 113 13 kan allmänheten ringa och få information vid allvarliga olyckor och kriser. Numret stödjer även ansvariga aktörer som kommuner, landsting och andra myndigheter.

Numret har bara använts sedan mitten av mars, och syftet är att avlasta larmnumret 112. Självklart är det bra att även barn får den här informationen på ett lättillgängligt sätt, och mjölkpaket är ju ett alldeles utmärkt forum. Men kunde de inte ha formulerat sig så att de inte tror att man kan ringa det om man vill fråga varför hunden inte äter, eller vem som vann fotbollsmatchen förra veckan. Eller? ”Men om du bara vill fråga om något” inbjuder ju till alla möjliga sorters frågeställningar, och numret är ju extremt likt typ 118 118 eller 118 100 där man kan få svar på vilka dumma frågor som helst. Som den här, saxad därifrån:

-Om sniglar hade ett sjukhus och en snigel får en hjärtattack. Hur nära måste han vara för att hans snigelkamrat ska hinna släpa honom till sjukhuset för att få vård så han överlever?
-Om sniglar hade haft sjukhus så skulle snigeln behöva vara högst 20 cm ifrån sjukhuset om snigelkompisen ska släpa dit den. Detta gäller om hjärtinfarkten är svår, en lättare infarkt behöver man inte alltid åka till sjukhus för, men det är bra om man gör det.

 

Idioti, alltså. Hoppas att de har extra bemanning på telefonen hos SOS Alarm så länge den här kampanjen pågår, eller tills folk faktiskt lär sig vad det handlar om… Även om exemplen på mjölkpaketet är bra, så utesluter det ingenting annat. Det står inget om vad det är, och de utgår ifrån att små barn ska förstå att de inte kan ringa och fråga om saker? Tummen ner.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/113-13-pa-mjolkpaketen/

2 kommentarer

    • Katjamaj 5, 2013 kl. 11:12
    • Svara

    Håller med, fullständigt korkat! Barn har sina egna uppfattningar om vad som är viktigt eller allvarligt, så nu får väl SOS Alarm förvänta sig vad som helst.

    1. Precis! Inte fasen hade jag en tanke på sånt när jag var liten! Undrar hur mycket sånt här kostar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.