Ärr och att bli ignorerad

Det stora ögonblicket då vi öppnade på bandaget och tog en titt på operationssåret har kommit. Det var ingen särskilt vacker syn, och jag är väldigt svullen över hela ländryggen, men jag hade en enorm tur gällande placeringen av mitt ärr! Förra gången blev det nästan en centimeter brett på sina håll, på grund av skiten aldrig läkte som det skulle. Den här gången var diskbråcket på andra sidan ryggraden, men de hade ändå lyckats sy över mitt gamla ärr. Det kommer med andra ord förhoppningsvis inte att bli särskilt mycket fulare – bra!

På inskrivningen talade jag om både för kirurg, narkosläkare och sjuksköterska hur det blev förra gången, och poängterade hur dåligt det läker med min EDS. Jag visade mitt bärarkort, där det står att suturer bör vara dubbelt så många och placeras dubbelt så tätt, och bad dem föra in det i journalen (eftersom jag inte fick träffa min kirurg den dagen). Det gjorde de. På operationsdagen talade jag om det både på avdelningen och för alla narkosläkare och sjuksyrror som var där – de sövde mig innan kirurgen kom. Honom träffade jag först dagen efter.

Sy, nål och tråd

Tror ni att det var fler stygn som satt tätare då? Nej, självklart inte. De hade gått med på att låta stygnen sitta en vecka längre – de ska bort på onsdag. Det var någon annan slags tråd också, men i övrigt hade de ignorerat mitt önskemål, det som stod på bärarkortet, som ingen kunde ha undgått att känna till. Så det är ungefär en centimeter mellan stygnen, och jag hoppas verkligen att det har läkt tillräckligt för att hålla ihop. Sist sprack ryggen samma dag som stygnen togs, och såret var öppet i många, många veckor efteråt. Inte konstigt att det blev ett fult ärr. Jag är försiktigt hoppfull, och samtidigt jävligt sur.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/arr-och-att-bli-ignorerad/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. nej fy fan!
  patientnämnden?
  satt stygnen lika länge den gången?

  1. Första gången satt de bara 10 dagar. Skulle egentligen ta bort dem på fredag (2,5 vecka efter), men det krockade med ett läkarbesök, så de ryker på onsdag. 15 dagar. Hur svårt kan det vara?! Arghhhh.

  • Malin on maj 6, 2013 at 19:58
  • Svara

  Jag håller med. Patientnämnden! Bara för principen, om inte annat. Satan, så arg jag blir!

  1. Ja, kanske det. De skulle skicka en kallelse till återbesök 6 veckor efter op, måste fundera ut vad jag ska säga. För även om jag anmäler det till patientnämnden så känns det lite som att gå bakom ryggen på dem, om jag inte tar det med dem direkt också. Jag lär ju nämligen återkomma för fler operationer…

  • Malin on maj 6, 2013 at 20:14
  • Svara

  Hmm… just ja. Tvekar inte på att du kommer ta upp det, något annat vore olikt dig. =)
  Men om du inte får gehör och förklaring till varför, och om det nu inte visar sig att den andra tråden är bra och förlängda tiden räcker så fundera på Patientnämnden. Ska jag någonsin opereras igen kommer det ta hus i helvete innan, om jag inte får känslan om att de tar mina besvär på allvar. Men jag förstår hur du tänker, kring att du måste tillbaks dit sedan.

  1. Ja 🙂 Vi får se – det kanske går bra med såret, men även om det gör det så är det absolut läge att ta upp det om jag inte får något gehör för det jag säger på återbesöket.

 2. Fy fan! Samma beteende som här. Inför operationen fyllde jag i en lång jävla hälsodeklaration. ÄNDÅ frågade varenda läkare och annan sjukvårdspersonal inkl narkosläkare mig samma frågor trots att det skulle finnas i journalen. Eftersom jag inte en enda gång under mina dagar före, under och efter operationen fick träffa samma läkare två gånger kände jag mig jävligt tjatig.

  Hoppas nu att det går bra för dig!!! Verkligen!!!!

  1. Ja, kan de inte läsa? Lyssnar de bara inte? Eller struntar de i vad man säger? Oavsett vilket så blir det jävligt drygt – särskilt när det blir fel. Tack och kram!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: