Bandage

Vet ni hur svårt det är att hitta ett vettigt bandage för stora sår, eller operationssår, i det här landet? Förra gången jag opererade mig hade jag ett öppet sår i ungefär sju veckor, mer eller mindre infekterat beroende på stafylokocker och annat härligt man kan hitta på sjukhus. Och eftersom det är i ländryggen så måste jag ha det skyddat av något, för att inte skrapas på och bli smutsigt hela tiden av kläder, stolsryggar eller sängen man ligger i.

Man kan köpa sterila kompresser på apotek, och tejpa fast dem med vanlig kirurgtejp. Det är bara det, att om man ska ha så pass stora, så är de svindyra. Och vanlig kirurgtejp är ju bra om man bara ska tejpa fast något litet på en hand eller ett ben, men på ländryggen är det helt värdelöst. Två skav av en byxlinning eller ett böj framåt, så kraschar det till lite och de börjar lossna så smått i kanterna. Dessutom krävs det mer än en sån där kompress om dagen, för att hålla det fräscht. Plåster som metervara är helt värdelöst också. Vattentäta dylika lämnar kliande klister i flera dagar efteråt, i ett område där man inte kan gnugga bord det. Såna funkar också bara på händer och sånt.

Bandage och sterila kompresser

De bandage man får på sjukhus när man är nyopererad är helt briljanta. De är täckta av plast, och vattentäta. de sitter som berget, utan att för den skull göra ont när man drar loss dem. Man kan duscha med dem, och de kan lätt sitta en vecka i taget. Och de går inte att få ta på någonstans, om man inte åker till ett sjukhus eller någon annan vårdinrättning.

Efter förra operationen köpte jag varenda sorts bandage som finns tillgänglig för privatpersoner, och inget funkade. Inte ett enda. Visst, på småsår och sånt, men saker som är en decimeter långa och en centimeter breda – glöm det. Och nu är stygnen borta (det gjorde skitont), så risken för att såret ska gå upp har ökat med tusentals procent. Jag måste ha något att skydda det med. Så var i helvete hittar man sterila kompresser med plast som faktiskt får skiten att sitta fast?!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/bandage/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Miamaj 8, 2013 kl. 21:16

  Sykehusapotekene i Norge har iallefall sånt. Kolla i Sverige också:)

   • Klaramaj 8, 2013 kl. 21:30
    Författare

   Finns inte! Det är så konstigt, de säger att man måste uppsöka en vårdinrättning för att få likadana!

  • Lottamaj 8, 2013 kl. 21:21

  En distriktssköterska från vårdcentral måste kunna hjälpa dig med detta!!

   • Klaramaj 8, 2013 kl. 21:35
    Författare

   Jovisst, de har en tunn plastvariant som är bra när såret inte är öppet, och andra mer stabila förband också, men de har inte varit villiga att dela ut de mängder som behövdes! De lessnade lite på mig förra gången när jag bokade tid två gånger i veckan… 🙂 Och det blev dyrt, med både besöken på VC och taxiresor!

  • piafiamaj 9, 2013 kl. 04:32

  Håller med dig! Sambon gjorde sig illa i handen för x år sedan och fick då med sig en rulle väv- klisterplåsterläkandevetesjutton från akuten. Knallblå var den iallafall. Jag får ofta torrsprickor i händerna i mitt jobb- men INGET var/är som detta! Sitter som berget så länge som man SJÄLV vill! Vanligt sårtäckande tejp o plåster är värdelöst, klet med tejprester etc. Gick att duscha med också. Som mjuk extrahud, kanske vi pratar om samma mystiska tejp…? Compeed i sjukhus/ saxformat? Till Apoteken, tack.

   • Klaramaj 9, 2013 kl. 09:06
    Författare

   Ja, det vore bra! Antar att sånt är ganska dyrt, men när man ändå köper varenda pryl i apotekens sortiment för att prova om det ens funkar, då lägger man ju hellre pengarna på något som man vet är bra!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.