En vanlig groda!

Min allra nyaste vän här på lantstället är en liten groda! Älskaren R var ute och trimmade gräs, och kom helt plötsligt in med kupade händer och sa att han hade hittat en kompis till mig. En liiiiten liten kompis, jag tippar på att det är en helt vanlig groda (ja, arten heter faktiskt så, Rana temporaria på latin), för helt klart är i alla fall att det är en brungroda. Jag gillar de gröna bäst, men de verkar inte finnas här i krokarna, så jag får hålla till godo med en och annan vanlig groda.

Den verkade inte särskilt lycklig över att hänga med mig i mer än några minuter. I början lät den sig bli både klappad och fotograferad, men sedan ledsnade den (kanske hon, eftersom den inte var så färgglad) och började studsa omkring. De är fridlysta, så stor försiktighet råder, och sen lade vi tillbaka den i busken där den studsade ut från till att börja med.

Vanlig groda, Rana temporaria på latin. Tror jag.

Det var en liten rackare, inte mer än kanske 3-4 centimeter lång, men sjukt söt! Jag gillar verkligen såna här små krabater! Senare på sommaren brukar man kunna se hundratals exemplar av arten vanlig groda hoppa upp från vattendragen och promenera, eller vad det nu är de gör, upp mot land och till sjyssta ställen att bo på. Är man ute och går längs grusvägarna måste man ha ögon som en hök och spana på marken hela tiden, annars är det risk för ett och annat dödsfall – och det vill jag inte vara skyldig till i onödan. Gillar du grodor?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/en-vanlig-groda/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Gillar så gott som alla kryp. Fästingar och mygg klarar jag mig utan. Och de små krypen som alltid surrar runt näsan och sugs in när man andas. De är ytterst irriterande. 😀

  Upptäckte igår att jag fått en ny vän i badrummet. En liten avlång rörformad spinden har byggt ett nät i ena hörnet. Ska ta reda på vad det är för modell men gissar på någon typ av hoppspindel. Självklart får den vara kvar. den stör inte mig.

  Naturen är suverän och har man tyr ser man även en och annan lysmask så här en sommarkväll. Yiiipiiieeee…….

  1. Ja, lysmaskar är grymma! Första gången jag såg såna trodde jag att det låg nån adapter till en utebelysning eller nåt sånt i jorden, haha!

 2. Kolla gärna in min blogg! Har designat den och fixat den själv! Izabellan.blogg.se

 3. Designat den är jag högst tveksam till, ställt in färgval och laddat upp en bild till header kan jag se…

  1. Handlar bara om marknadsföring. Fjortisar dräller in på en massa bloggar och skriver något utan att kolla vad inlägget handlar om.

   ”Nej men vad kul. Kika in på min blogg och kommentera.” Passar inte direkt på en blogg där inlägget handlar om att bloggaren precis fått cancer. Dööööhhhhhh………

   1. Haha, ja. Brukar rensa bort dem ibland, men ibland känner jag mig generös…

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: