Hudcancer

För ett par dagar sedan skrev jag ju om hur mycket jag älskar att sitta i solen, och jag är ute väldigt mycket på somrarna. Det är ju inte helt riskfritt, så jag använder alltid solskydd i mängd. Jag använder Proderm, eftersom det rekommenderas av hudläkare, och är klassat som det säkraste och bästa solskyddet som finns på marknaden. Häromdagen publicerade de en intervju med läkaren Björn Osbjer om hudcancer och säkert solande, och jag tänkte dela med mig lite av den. Glöm förresten inte att Proderm erbjuder 10% rabatt på allt, och alltid fri frakt, från webshoppen om du anger kampanjkoden “argaklara“.

tecknad sol. Sola! Hudcancer

Fråga: Löper man större risk ju äldre man blir att leverfläckar är hudcancer?
Björn Osbjer: Risken för maligna melanom är större i ungdomen än när man blir äldre.

Fråga: Är hudcancer ärftligt?
Björn Osbjer: Nej, det är inte ärftligt.

Fråga: För några år sedan “klippte” jag bort en lite utåtstående leverfläck hos doktorn. Efter stygnen tagits bort och det läkte kom det tillbaka två jättesmå bruna prickar. Är det så kallade rötter och borde de ses över?
Björn Osbjer: Sannolikt är det rester av vad som klipptes bort för några år sedan. Förändras de inte i storlek, färg med mera behöver du inte göra något åt dem.

Fråga: Hej! Hur farligt är det att bränna sig och finns det någon tidsaspekt på det? Det vill säga, om ett barn/tonåring bränner sig nu finns det risk att han utvecklar malignt melanom som vuxen eller är risken större inom ett antal år efter brännskadan eller spelar det ingen roll om man bränt sig eller inte? Har man “fel” hudtyp så har man?
Björn Osbjer: Det är alltid farligt att bränna sig i solen. Förändringar i vissa födelsemärken kan bli bestående och många år senare, exempelvis vid en ny brännskada, kan de omvandlas till malignt melanom. Tiden har ingen betydelse men givetvis anlagen.

Fråga: Jag fick i juli 2012 operera bort ett födelsemärke med malignt melanom. Jag är 28 år gammal och har läst på flera ställen att det ofta tar 20-30 år att utveckla detta. Finns det någon ärftlig faktor till detta?
Björn Osbjer: Det är väldigt ovanligt att det tar 20-30 år att utveckla ett malignt melanom. Oftast utvecklas det betydligt snabbare.

Fråga: Jag har med tiden fått fler små leverfläckar på kroppen främst armar och på bröstet. Jag har också fått “vita” fläckar som verkar sakna pigment? Främst på ben och armar. Vad är vad? behöver jag vara orolig? Varför uppstår dessa “vita” fläckar?
Björn Osbjer: Dina vita fläckar är troligen vitiligo, det vill säga hudområden som saknar pigment. Dessa områden är mer känsliga för brännskador. Fläckarna kan inte utveckla malignt melanom eftersom det saknas pigment, men däremot kan andra former av hudcancer utvecklas. Orsaken till vitiligoär okänd.

Fråga: Hej! Om man som jag har födelsemärken man fötts med kan de senare utvecklas till hudcancer? Jag har både märken på ställen som lätt hamnar i solen, till exempel axlarna och ett par på andra ställen som inte lätt hamnar i solen, till exempel på insidan av låret. Kan både typerna oavsett om man har märkena i solen eller inte – utvecklas till cancer?
Björn Osbjer: Allt beror på hur födelsemärkena ser ut, om de ändrar färg och storlek till exempel. Om du haft dem från födseln eller om de kommit senare har ingen betydelse.

Fråga: Hur går det till om ett märke blir till hudcancer? Gör solstrålarna på något sätt att cellerna i märket förändras och börjar dela sig på ett konstigt sätt?
Björn Osbjer: Ja, i princip. Man får en störning i celldelningen som utvecklas till cancer om det finns förutsättningar i märket.

Glöm inte att sola säkert, och tänk på att man blir brun även om man använder solskydd eller om det är mulet ute!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/hudcancer/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Kristoffer Roupé on maj 23, 2013 at 09:56
  • Svara

  Klara… tycker du glömde frågan.
  Hur farlig är våran solkräm?

  1. Jag tycker nog att det är en helt annan fråga, egentligen. Det finns massor av solkrämer som innehåller ämnen och partiklar som kan vara allergiframkallande, och innehåller framföralllt miljögifter. Zinkoxid är väl inte nyttigt, till exempel. Och det har ju kommit rapporter om ämnen som eventuellt kan orsaka skada i många år nu.

   Men det finns solkrämer som inte är mer farliga än vilken vanlig kräm som helst, och skyddar de mot hudcancer så är det ju bättre än att inte använda någon solskyddskräm alls. Kläder och skugga i all ära, men det räcker inte alltid.

 1. Förstår inte varför svenskarna är så kåta på solen. Det är tydligen bara Australien som har fler fall av hudcancer än Sverige. Skrämmande…
  Jag skyr inte solen på samma sätt som en vampyr men jag undviker gärna direkt solstrålning och föredrar skuggan. Visst innebär det att jag är blek som få men det skiter jag i. Hatar när det är för varmt och tycker inte sol är speciellt kul annat än ur vetenskapligt perspektiv. 😀 Man ska vara försiktig i solen men även njuta av den.

  1. Jag kan bara tala för mig själv, och jag är oftast blek som döden också, men jag tycker att det är helt fantastiskt skönt att sitta i solen! Jag blir piggare, jag fryser inte lika mycket (jag fryser nästan jämt, även om det är varmt ute), och det gör inte lika ont i lederna. Inget pigment och 3 månaders sommar = dåligt!

  • Farsan on maj 23, 2013 at 19:34
  • Svara

  Det bästa med solen är skuggan.

  1. Det där skriver jag under på. Solstrålarna träffar ändå inte min smala kroppshydda. 😀

   1. Aha, är det därför jag är så blek? 🙂

  2. Och att det blänker så fint i lacken på bilen!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.