Kopparödla

Häromdagen hittade jag en ny liten vän här ute på lantstället. ”Svärmor”, som har huset bredvid, ropade på mig, för det låg en sak på stengången mellan våra hus, och hon kunde inte komma förbi. Hon försökte slå med en spade på stenplattorna bredvid, men den låg blickstilla och hade minsann inte en tanke på att flytta på sig. Men titta vilken söt liten sak! Jag blev väldigt förtjust i den, en vacker kopparödla!

Kopparödla, kopparorm

En del kallar dem för kopparorm, fast bara för att den inte har några ben så är det inte en orm. Allt är inte vad det ser ut att vara vid första anblicken, och så vidare, etc. Det är en kopparödla. Både ”svärmor” och hennes hund stod och morrade åt den, men den vägrade flytta på sig. Hämtade kameran, fotade lite, och sen försökte jag putta på den så att den skulle ringla iväg någon annanstans. Varm och väldigt len, blänkte i solen, och inte mycket tjockadre än mitt lillfinger – hur söt som helst! Efter lite vänligt knuffande började den glida iväg och ramlade ner för ett trappsteg och slant iväg in under huset.

Den var inte längre än kanske tre decimeter, så den var nog inte så gammal. Har för mig att jag har sett någon riktigt fet och lång variant av en kopparödla när jag var liten, men å andra sidan så var ju allt så mycket större på den tiden. Den kanske inte var så stor egentligen. Hoppas att jag hittar fler roliga slingrande, hoppande eller flygande saker att titta på snart!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/kopparodla/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermaj 29, 2013 kl. 14:08
  • Svara

  Trampade nästan på en för några år sedan som var rejält läng och hyfsat tjock. har för mig att de kan bli 25 år gamla. Men troligen faller de offer för andra djur betydligt tidigare i livet.
  En anekdot är att jag en gång blev bajsade i handen av en kopparödla. Jag lyfte upp en fast man inte får för att visa mina elever. De tyckte det var jättekul att den bajsade på mig. 😀

  1. Oj, ja, då kanske jag kom ihåg rätt i alla fall.

   Hahaha, instant karma! Jag hade också garvat! 😀

  • Emeliejuni 1, 2013 kl. 23:21
  • Svara

  Vad är det egentligen för skillnad mellan en orm och en ödla, förutom benen?? Är det lika totalskillnad som mellan en mask och en orm (för en mask ser ju rätt ormlik ut men är det inte på något sätt) eller är det lika stor skillnad som mellan… en zebra och en häst (inte så superstor skillnad) ?

  1. Jag var också tvungen att googla efter att jag sett den…

  • Emeliejuni 1, 2013 kl. 23:23
  • Svara

  Oj då var visst tvungen att Googla direkt…. ”Ödlor har också ögonlock som kan öppnas och stängas och synliga öronöppningar vilket ormar saknar, och ormar har en rad av väsentligt bredare fjäll på buken vilket ödlor inte har. Ödlor kan i vissa fall dessutom skifta färg och det kan inte ormar.” Ref. Wikipedia..

  1. … och hittade precis samma som du! 🙂 Just det där med ögonen visste jag inte, men det är ju logiskt när man tänker efter. :-p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.