Ostar och ursprung

E köpte några olika sorters ostar i delikatessdisken i en butik på Östermalm i går, som vi käkade till efterrätt. Det var ett fint ostrum i en av mataffärerna i Fältöverstens köpcentrum, och vi kikade och provsmakade innan vi (läs E, som är expert och chef inom delikatessbranschen) bestämde oss för fyra sorters små ostar, för sammanlagt ungefär 250 spänn.

Ostar från delirummet i Fältöversten.

En del av de ostar som låg prydligt upplagda i mönster i kylrummet var väldigt, väldigt dyra, och såldes i pyttesmå bitar. En del var stenhårda, andra såg ut som hjärnor, och några var mjuka och svampiga. Det enda de hade gemensamt var att de var mer eller mindre mögliga. Gott. Jag fastnade en minut extra vid den här osten.

Ostar från delirummet i Fältöversten. Ursprunget är lite väl detaljerat!

Handgjord getost från klostret La Dalmerie med fader Marcel i spetsen.

Öhh, okej, måste jag som konsument verkligen veta så mycket? Är det i mitt intresse att veta att munkarna i klostret har en affärsverksamhet, som förmodligen (med tanke på kilopriset på många hundra kronor) går ganska bra? Vet munkarna ens om att deras ost marknadsförs på det här sättet, och skulle de tycka att det är okej? Det har jag väldigt svårt att tro.

Jag tycker att det blir alldeles för töntigt mycket information, i alla fall. Jag vill veta vad det är i de ostar jag köper, från vilket land de kommer, och eventuellt näringsvärdet. Det räcker. Vem fasen är det som har bestämt att det ska stå att osten är handgjord, och att fader Marcel har övervakat arbetet? Och är inte de flesta dessertostar av god kvalitet (nu menar jag inte den vita massa som kallas Brie President) handgjorda? Behöver jag säga att vi valde bort den här osten? Äh, löjligt. Jävligt löjligt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/ostar-och-ursprung/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanmaj 13, 2013 kl. 15:12
  • Svara

  Jag tyckte det var jätteroligt och underfundigt formulerat! Fader Marcel ser nog till att de övriga bröderna inte tar för mycket av klosterosten!!!

  1. Hahaha! Och jag blev skitsur! 🙂

  • Tofflanmaj 13, 2013 kl. 15:12
  • Svara

  Ha ha ha, jag räknade fel först! #värdelös #dyskalkyli

  1. Åh nej! Den funkar så bra, så jag tänker inte ta bort den än, men säg till om det blir för jobbigt!

  • Pettermaj 14, 2013 kl. 10:12
  • Svara

  Hela min kommentar försvann för att jag glömde fylla i matematiken. Faaaaaannnnnnn.

  Behövs verkligen det extra tillägget?

  1. Åh 🙁 Tog bort det. Skitpryl, den borde ju ändå spara texten 🙁

  • Pettermaj 14, 2013 kl. 12:35
  • Svara

  Normalt brukar jag kopiera texten innan jag skickar den. Har man någon gång kommenterat på Blogger eller liknande skitställen har man lärt sig det den hårda vägen.

  1. Nu är det borta! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.