Pollen och sotade ögon

Jäklar vad mycketpollen det är i luften nu, av alla sorter! Det lär inte blir särskilt mycket bättre de närmaste veckorna, eftersom det är nu och ett par veckor framöver det är som allra värst! Känner så fort jag går ut att det börjar klia i ögonen, och kliar jag blir det tusen gånger värre. Ser ut som jag gråter konstant, och det är riktigt jobbigt. Sotade ögon är bara snyggt när det är meningen att de ska vara sotade, liksom…

Vanligtvis när jag vaknar på morgnarna är jag helt täppt, och jag brukar känna mig konstant lite snuvig och nästan bakfull så här års. Riktigt skönt att ha luftrenare hemma, för jag märker verkligen skillnaden jämfört med förra året. Jag har ju två stycken, en Biozone i den stora öppna ytan mellan kök och vardagsrum, och en Airfree (båda från Ultimair) i sovrummet. Den senare är så tyst att den inte märks över huvudtaget, så jag blir aldrig störd på nätterna.

Det är skönt att veta att luften jag andas hemma är ren. Inte bara från pollen, men andra äckligheter i form av bakterier och kvalster också. Funderar på att ta med den lilla jag har i sovrummet till lilla stugan på lantstället i sommar, där det oftast är öppet och väldigt gott om saker som växer. Visserligen har det värsta av säsongen passerat då, men R är allergisk mot ett kvalster som bor där. Det kan ju funka, och är helt klart värt ett försök. Kliar det på dig också?

kvalster i närbild, svartvit. Sotade ögon och säsong för pollen

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/pollen-och-sotade-ogon/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pettermaj 11, 2013 kl. 20:05
  • Svara

  Här klias det inte men det kan vara lite snor i snoken på morgnarna men så har det varit länge.
  Funkar verkligen en luftrenare? Ska lufetn vara fri från elakheter behövs ett renrum. Det vill säga att rummet ska vara hermetiskt tillslutet och luften renas utifrån för att sedan släppas ut i andra änden. Övertryck behövs i rummet så inget smiter in.
  Hur fanken funkar en luftrenare som står i rummet? Inte kan den rena all luft du andas. Eller?
  Nyfiken är jag men även kritiskt ifrågasättande. Hahaha……..

  1. Jag är alldeles för dålig på att förklara hur det funkar, men om du kan något om katalysatorer, joner och negativt laddad luft så finns det produktbeskrivningar här:
   https://shop.ultimair.se/myfiles/file/Biozone%20information.pdf
   och här:
   https://shop.ultimair.se/myfiles/media/airfree/Airfree-SVENSKA-ViktA4-6-sidig%20broschyr-121004.pdf

   Visst kan det vara placebo till en viss del, men det känns betydligt fräschare när man kommer in i lägenheten, jämfört med tidigare. Jag är i alla fall nöjd!

    • Pettermaj 11, 2013 kl. 20:32
    • Svara

    Tänkte väl det. Luften renas inte genom filter utan laddningen på partiklarna ändras. Det tar inte bort skiten men gör att partiklarna inte binds i luften. Frågan är bara hur mycket marknära ozon som bildas av en sådan manick.
    Tror faktiskt det är mer placebo då den stora mängden luft du andas inte kommer från apparaten.
    Det där som ståri den första PDF är ren gallematias. Så funkar inte UV-ljus. Plasma??? Plasma kan inte skapas på det sättet utan vad som verkligen dödar bakterier är just UV-ljuset men vad jag vet kan inget UV-ljus rena de mängder luft snabbt som ska passera genom maskinen. Om det som det står i PDF:en stämmer skulle solen redan nu ha dödat alla mikroorganismer. Motsägelsefullt men inte sagt att apparaten inte dödar bakterier men definitivt inte i den omfattning som existerar i luften.

    Nja…. Jag är skeptisk men tycker du det funkar räcker det för mig. 😀

    1. Nix, inga filter. Någonstans läste jag om mängden ozon, om det var i en produktbeskrivning för Biozone, kanske. Väldigt låg, den andra inget alls, om jag inte missminner mig. Kan ha fel, men infon finns på hemsidan i alla fall. I och för sig är det ju rätt snyggt med sotade ögon. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.