Sjukhusmaten, del 2

En gång i somras någon gång skrev jag ett inlägg om sjukhusmaten, och hur kontraproduktiv den var. I går kom den första delen om födan den här svängen, och det inlägget hittar ni här. Man blir inte friskare av att svälta, och man blir inte gladare av att äta smält kalvsylta. Jag fick något slags näringsdropp första dygnen, och det var nästan så att jag hade önskat att bara få ha det i stället för att äta det som serverades ibland. Här kommer den andra delen av vad de försökte stoppa i mig (ja, de misslyckades ofta). Det ser inte så illa ut, men vid närmare inspektion så är det riktigt uselt.

En dag fick jag någon slags soppa, de sa inte vad det var. Den var inte särskilt gräddig, och inte klar, utan knappt genomskinlig. Tror att jag lyckades identifiera några bitar kyckling och eventuellt några rotsaker. Tre deeciliter, skulle jag tippa på, gör ingen mätt. Därför hade de lagt till en skitstor bit ostkaka med sylt, så jäkla vidrigt. Jag vill inte ha efterrätt och en massa socker, jag vill ha mat! Dessutom är ostkaka äckligt. Varför de eviga efterrätterna, när man inte får tillräckligt med mat?

Sjukhusmaten: Kycklingsoppa

På kvällen samma dag fick jag tre potatisbullar till middag. Tre stycken – det är ca 270 kcal. Skulle med andra ord ha behövt åtminstone femton stycken, med tanke på vad jag fick till lunch! Till det serverades lite råkost blandat med keso. Varför förstör de alla grönsaker med dressing eller vidrigheter som keso? Rivet mumintroll till rivna morötter, visst, men kom igen? Det gick inte att äta grönsakerna.

Den sista måltiden bestod av tre lövtunna skivor kassler (jag skojar inte när jag säger att man kunde se genom dem), fyra små potatisar och flera deciliter brunsås på påse. Fruktansvärt äcklig sås, som de dessutom hade lagt de konserverade grönsakerna i så att de inte gick att äta. Skrapade av köttet och potatisen så gott det gick, och kanske fick ihop 400 kcal, med lite tur. Fruktcocktail till efterrätt. Varför då…? Är det inte bättre att satsa på köttskivor som inte är genomskinliga i stället?

Sjukhusmaten: Kassler och potatis

Förutom måltiderna serverades det en kopp kaffe på eftermiddagen, inget mellanmål, ingen frukt, inget kvällsfika. Det var lite annorlunda med sjukhusmaten den här gången, för nu skedde ju fastan och operationen först. Tidigare har jag legat där en vecka innan de gjort något, och då är man mer hungrig. Det har alltså inte gjort mig så mycket att sjukhusmaten varit vidrig och i alldeles för liten mängd den här gången, för jag har haft snälla vänner som tagit med sig frukt och sånt. Men för alla andras skull önskar jag att någon ser över skiten.

Man behöver inte efterrätt, men man behöver äta fem gånger om dagen, och att kunna välja om man vill ha sin mat eller sina grönsaker dränkta i sås eller vinäger borde inte vara ett problem. Dessutom behöver kroppen oftast mer än 2000 kcal när man är sjuk, och den mat jag blivit serverad hamnar snarare runt 1000 kcal. Det är klart att man inte kan äta så mycket mer några dagar efter en stor operation, eftersom morfinet gör att magen stannar helt. Men kom igen, så här dåligt ska det väl inte vara? De flesta genomgår faktiskt inte större operationer eller får morfinpumpar! Skärpning!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/sjukhusmaten-del-2/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanmaj 2, 2013 kl. 19:25
  • Svara

  Fy f*n! Men den sjukhusmat som serverades här var nog ännu sämre. Det var miniportioner och man såg inte vad vissa rätter var. Pannkaka, t ex, såg ut som och smakade som Svamp-Bob. Precis som du var det nån sorts jävla efterrätt till varje mål. Varför inte ge ordentligt m mat, i stället?
  Nu var jag ju som du inte särskilt matglad efter operationen, men maten gjorde sannerligen inte nåt för att man skulle få aptit! Usch! 🙁

  1. Ja, vem fasen äter efterrätt två gånger om dagen hemma, liksom? Dessutom sunkig sådan, då är det väl bättre att lägga ett par extra kronor på en ordentlig tallrik mat?! Nä, det var riktigt dåligt den här gången också. Förra gången smugglade R in stora mackor och sallader för att jag inte skulle gå under! 🙁

  • Malinmaj 2, 2013 kl. 20:47
  • Svara

  Hehe, morotsbiten vet jag allt om. Och ja, maten såg ju allt annat än god ut.

  1. Jag kommer inte ihåg hur den hamnade där! För jag gjorde väl inget? Eller var det du? 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.