Snart slut på kursen

Ni vet den där kursen jag gick på i höstas och vintras, i alldeles för många veckor? Den är snart slut. Det var en åtgärd från Arbetsförmedlingen, och jag har ju skrivit massor om vilken jäkla soppa det var under kategorin ”studera”. För det första så var det en arbetsmarknadsutbildning inom administration och ekonomi, och en del sa att vi skulle bli ekonomiassistenter efter avslutad kurs, och andra att så absolut inte var fallet. Det innebar att det inte gick att tenta av. För det andra så hann jag med fem lärare innan jag slutade efter tre månader, för jag fick mer jobb i stället.

De första sju veckorna kunde jag inte göra något annat än att stå längst bak i klassrummet och lyssna på vad de andra gjorde, för jag hade inga hjälpmedel, trots att de provats ut innan. Kunde inte skriva, kunde inte sitta, kunde inte göra något. I och för sig missade jag inget, för jag visste ju redan hur det funkar med ekonomi och administrativt arbete, och på de 14 veckor jag var där totalt så lärde jag mig ingenting.

En lärare sa till och med att det inte var bra att jag läste något som låg före resten av gruppens nivå. Bra för vem? För mig, som då kanske får lära mig något, eller för honom som då faktiskt måste jobba? Han satt bara på sin stol och väntade, medan klassen löste uppgifter på egen hand ändå. Eller visade klipp om kontering som han hittat på YouTube. Herregud, vilket stolpskott. Det kändes i alla fall för min del som om det var ”snart slut” hela tiden.

Lärare

Hur som helst – i början av april var det tänkt att klassen skulle ut på praktik i 10 veckor innan kursen avlutades, och praktiksöket påbörjade redan andra veckan av kursen. Nu fick jag höra av en klasskamrat att bara 3 personer (av 17) fått praktik! Herregud. Det var sagt så att om man verkligen inte lyckades själv, så skulle företaget (som även har en bemanningsdel för företag) hjälpa till. Tydligen inte. Hur många får jobb av de tre? En kanske, med lite tur. Resten sitter av tiden i klassrummet och löser fortfarande konteringsuppgifter. Det kan inte kännas som ett snart slut. En början till ny arbetslöshet och misär?

Redan från början skrev jag om vilket fullständigt slöseri med resurser den där kursen var, och det är ett mysterium att Arbetsförmedlingen fortsätter att skicka dit folk. Jag tycker verkligen synd om de som tvingas att ha med stället att göra varje dag, fortfarande. Och glad att jag hade en väg ut. Jag tänker aldrig mer gå en utbildning genom Arbetsförmedlingen, det är ett som är säkert. Offentlig upphandling visar sig från sin sämsta sida, hoppas det är snart slut också.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/snart-slut-pa-kursen/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • aggimaj 1, 2013 kl. 21:28
  • Svara

  Den usle läraren har sagt upp sig från skolan, efter påtryckningar från andra lärare och såklart vår klass. men det tog tid innan han gjorde bort sig på uppsägningsnivå…

  De har iaf satt in en lärare som finns i klassen och kan hålla lektion om vi vill ha en. så vi sitter inte helt själva med uppgifter. Men de insåg nog att det inte skulle funka. För klassen som slutade innan oss var lika många som satt i skolan utan praktik.
  Jo, vi är många som har panik eller är stressade över att vi inte har en aning om vad som händer om en månad. Läraren vi hade sist har märkt skillnad på vårt humör på bara någon vecka.

  1. Ohh, det var bra! Fattar inte att AF inte bara avbryter dels er kurs och de som startat efteråt! De måste ju ta ansvar över att det fungerar som det var sagt och kompensera på något sätt! Du har ju fått mindre i ersättning för att gå kursen, eller hur?

  • Farsanmaj 2, 2013 kl. 18:15
  • Svara

  Offentligt har ofantligt dålig klang i mina öron.

  1. Ja, i det här fallet blev det skitdåligt. Den som var högst ansvarig på AF för kursen sa att vi var ”offer för offentlig upphandling”, men löste aldrig problemet.

  • Kristoffer Nolgrenmaj 12, 2013 kl. 18:20
  • Svara

  Det är så himla deppigt att arbetsförmedlingen gång på gång misslyckas. De borde verkligen kunna ställa högre krav på företagen som de ger pengar till. Att praktik finn stex.

  1. Ja, och att de inte slutar när alla inblandade vet att det inte leder till något! Mitt enda krav när jag gick med på att gå kursen var att det gick att tenta av områden, eftersom jag redan jobbat inom områden, och det skulle ju självklart gå. Yeah right, jag fick sitta i 14 veckor och spela spel på mobilen eller surfa på nätet i stället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.