Tåg och straffavgifter

Åkte tåg från lantstället och hem till stan i går eftermiddag. Det var riktigt fint väder på förmiddagen, så vi kunde till och med sitta utomhus och äta frukost! Dels var det första frukosten tillsammans på hela veckan, och dels första gången vi kunde äta ute i år. Till och med katterna var ute och njöt av vädret med oss! Sen kollade vi på när R körde grästrimmern en stund, och efter lunch fick vi skjuts till byn av ”svärmor

Köpte varsin glass. Hittade glass med smak av punschrulle (dammsugare, alltså choklad, arrak och marsipan), vilket är Rs favoritbakverk, så han var tvungen att köpa två kulor av den. Själv körde jag med citronsorbet och polka. Mmm! Strosade omkring en stund, innan vi gick till tågstationen. Har inte åkt tåg sedan förra sommaren, och då var det ett smärre kaos med inställda tåg, men i går blev jag riktigt sur av en annan anledning.

För vet ni vad det kostar att boka en sittplats på en tågresa som tar en timme? 98 spänn!! Inte bara är man konstant straffad när man har en funktionsnedsättning eller lever med smärta, man tvingas även betala oskäligt höga avgifter för att garanterat få sitta ner på resan. 98 spänn, det var nästan lika mycket som själva resan kostade. Och många i min sits har inte direkt pengar att slänga omkring sig, så den där hundringen kan vara direkt avgörande för om man har råd med sin medicin eller behandling.

Rullstol, handikapplats. Tåg och straff

Eftersom jag hade R med mig, och det var lågtrafik så chansade vi på att det skulle finnas lediga sittplatser, och som tur var fanns det plats. Men någon handikapplats såg jag inte skymten av, och hade jag haft rullstolen med mig hade jag aldrig ens kommit in i tåget utan hjälp. Men det är en annan fråga. Det blir alltså dubbelt så dyrt för mig att åka tåg en kort sträcka när jag åker själv i sommar, för jag kan verkligen inte riskera att inte få sitta ner – en timme är alldeles för lång tid, och särskilt i ett tåg som rör på sig.

Hur fasen kan en sittplats kosta 98 spänn på en så kort resa?! Det fanns ingen som helst information när jag köpte resan om eventuella handikapplatser, och informationen på tågstationen var stängd. Visst kan väl vem som helst hävda att de behöver en handikapplats, men alla ljuger faktiskt inte. Ett färdtjänstkort borde väl duga som bevis för att något är fel, oavsett län? Uselt, SJ. Straffa mig inte mer, det behövs liksom inte.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/tag-och-straffavgifter/

2 kommentarer

1 ping

  • Pettermaj 26, 2013 kl. 11:11
  • Svara

  Jag har sagt det för och kan konstatera än en gång att servicen i samhället är icke-existerande. Att folk inte håller upp dörrarna när man kommer på kryckor kan jag i viss mån förstå. De är bara ouppfostrade.
  När serviceinrättningar däremot inte kan agera smidigt är det bara ren idioti. De ska ha mina pengar men hjälpa mig att nyttja servicen finns inte. Informationen om hur trafikbolaget vill ha pengar finns men information om rabatter med mera får man själv luska ut.
  Tågen hos mig har vagnar med dörrar i nivå med perrongen och det finns gott om plats för rullstolar i den avdelningen. Visst man får samsas med barnvagnar och kanske någon cykel men plats finns.
  Boka sittplats går men jag har ingen aning vad det kostar. Vill man sitta i 1:a klass kostar det 40 spänn extra men där finns alltid sittplatser.

  Man kan sammanfatta hela klabbet med att är du inte full frisk och bråkig är det inte lätt att klara sig. Jamsar man med får man ta hur det är och knyta näven i byxfickan.

  1. Ja, och även om man är bråkig så får man betala extra. Det fanns minsann inget alternativ för ”komfort” (som man ska fylla i om man vill ha en handikapplats), när jag köpte min biljett. Och vad då komfort, det handlar väl inte om att ha det lite extra skönt, det handlar om att fixa resan! Så jävla uselt.

  • Tåg och kaos på många håll hos SJ -november 12, 2013 kl. 19:23

  […] eller försenade resor? Jag fattar inte hur det kan vara så dåligt. Och så dyrt. Och så icke handikappanpassat… Skärpning, jag behöver […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.