Bråttom eller effektiv

Jag har sällan bråttom. Jag är så gott som alltid ute i god tid (om det inte visar sig att älskaren R ska med någonstans – han är oftast ute i sista minuten), eftersom jag inte har något annat val. Åker jag kommunalt så måste jag ha åtminstone en timme tillgodo på själva resvägen, om jag måste stanna och vila på grund av smärtan. Om jag åker taxi med Färdtjänst måste jag dels vara ute i god tid på grund av att man inte riktigt vet när bilen kommer, och så kan det ju dessutom bli samåkning. Ibland helt galna sådana.

Det betyder visserligen att jag kan bråttom till vart jag än ska, men jag stressar inte upp mig för det. Jag kan inte göra något åt det, och att ha bråttom och att göra saker väldigt snabbt och effektivt är definitivt inte samma sak som att stressa. Det stör jag mig på, att folk tror det.

Effektivitet

Projicera inte ditt skit på mig, liksom. Stress består oftast av irrationell rädsla, eller långvariga negativa tankar – inte åt att få saker gjort så fort som möjligt. Jag älgar fram (när jag kan) och gör saker så effektivt det går.

Jag har svårt att jobba med människor som inte är likadana. Jag avskyr att tvingas samarbeta med människor som inte är på det viset, då får de hellre kliva åt sidan helt om de inte klarar av att göra något effektivt. Om man är på en arbetsplats och får betalt så tycker jag att det är självklart att man gör sitt yttersta i stället för att ta det lugnt, och är det något man måste göra privat så gör man det fort och effektivt för att få det överstökat. Det betyder inte att jag har bråttom jämt.

Väldigt sällan faktiskt, eftersom jag inte har något jobb, och läker efter en ryggoperation. Men att ta det lugnt och njuta av saker vid rätt tillfälle är minst lika viktigt för mig som att vara snabb och effektiv. Kanske ska trycka upp en tröja eller en skylt med den här ugglan, så att folk flyttar på sig eller rättar sig efter ledet när jag kommer?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/brattom-eller-effektiv/

2 kommentarer

1 ping

  • Respelionjuni 24, 2013 kl. 19:43
  • Svara

  Ibland kan det dock vara strategiskt att inte vara fullt effektiv på en arbetsplats. Om man redan jobbar så effektivt det går och arbetsgivaren sedan får för sig att effektivisera arbetet, så lär man få uppleva vad stress är. Om man då har vissa marginaler tillgodo i sin effektivitet, då kan man ta av dessa och på så sätt tillgodose arbetsgivarens behov.

  1. Sant, om man tar åt sig av stress. Man kan ju inte göra mer än maxkapacitet, och jag tror att det märks ganska väl vilka som är effektiva och vilka som inte är det. En bra arbetsgivare effektiviserar effektivt – det vill säga att man inte drar alla över samma kam.

  • Världens sötaste uggla? -oktober 14, 2014 kl. 10:57

  […] av yngre version, de brukar ofta få agera modell på diverse roliga bilder med citat – som den här – och det är nog min favoritart. De bygger små jordhålor i marken som de bor i, och så […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.