Helmut Newton på Fotografiska

Det är en utställning på Fotografiska nu, som jag gärna vill se. De ställer ut verk av Helmut Newton, som dog i en bilolycka 2004. Han var modefotograf, och är känd för sina svartvita, provokativa fotografier. Mycket naket och mycket anspelningar på sex. Eller ja, ibland är en cigarr bara en cigarr… Han hade ett långt samarbete med Vogue, och är enligt en del fadern till dagens sexualiserade modefotografi. Han visar starka, dominanta och glamourösa kvinnor med stora personligheter, som visar upp sig för mannen bakom kameran. Sensuella porträtt som berättar en historia, kanske om makt eller fantasier.

Jag är en pornograf”, sa Helmut Newton. Precis som älskaren R brukar säga när han ger sig ut och fotograferar – jag tror alltså att han kan tänka sig att följa med mig på utställningen. ”Det perfekta modefotot liknar inte ett modefoto, utan en filmscen eller ett porträtt. Vad som helst, bara inte ett modefoto.” Och det syns i hans bilder. En del ansåg väl, och gör det fortfarande, att han sexualiserar kvinnor, men det tycker jag inte alls.

Kamera, tecknad. Helmut Newton på Fotografiska till och med den 29 september 2013.

Utställningen pågår på Fotografiska till och med den 29 september, så det är gott om tid att kika på porträtten och drömma sig bort en liten stund. Utställningen består av 195 bilder, och är uppdelad i tre delar; mode, porträtt och nakenstudier. Fotografiska är ett av mina favoritmuseum, och Helmut Newton har gjort mycket spännande under sin karriär, så det här är något jag verkligen ser fram emot. Ett glas vin i baren med R efteråt, med utsikt över hela stan, och vi har en perfekt kväll.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/helmut-newton-pa-fotografiska/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.