Morötter, syn och hud

Apropå att vara blek, det sägs ju att man får lite färg om man äter morötter. Sanningen är att man blir mer gulaktig av betakaroten, och det kan även i stora mängder påverka saker som naglar och ögonvitor. Och vem vill bli fjortisorange? Dessutom räcker det inte med några kilo morötter om dagen, snarare en ganska stor mängd morotsjuice där det är mer koncentrerat.

Förresten, jag stör mig på att folk fortfarande tror att man får bättre mörkerseende av morötter. Under andra världskriget sa man att piloter åt morötter för att se bättre när de flög på natten, men det var ju för att dölja att de använde den allra nyaste uppfinningen: en radar. Dessutom blev det en alldeles utmärkt ”morot” (höhö) för att få ungarna att äta grönsaker.

Morot

Så går det när en generation går på en bortförklaring, och i sin tur lär den till nästa generation. Det är lite som myten angående att vänta en timme efter maten med att bada. Lata föräldrar kommer på många saker att säga för att slippa hålla koll på barnen en stund… Har man bra syn då blir den inte bättre av morötter. Har man däremot A-vitaminbrist kan synförmågan påverkas, men inga morötter i världen hjälper mig i skogen, mitt i natten utan ficklampa.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/morotter-syn-och-hud/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjuni 10, 2013 kl. 21:52
  • Svara

  Men det är ju sant. Har du sett en kanin med glasögon? Fästingar ska man dra ut genom att vrida dom. Efter att man kletat smör på dom. Hahaha…..
  Min moster körde med att hon var tvungen att smälta maten i en timme. När jag var vuxen kopplade jag att hon bara hittade på för att slippa leka med en överenergisk kille direkt efter käket.
  En del myter är svåra att ta kål på. Soma tt mörk choklad skulle vara nyttigare än ljus eller att grovt bröd är nyttigare än vitt. (OK, fibrerna är nyttigare men mängden fett och socker är den samma.)

  1. Just ja, smöret är väldigt viktigt! Och så får man inte vrida åt fel håll! :mrgreen:

   Myter är hopplösa. Folk köper dem bara för att alla alltid har sagt att det är så, idioter. Vad då, går man inte ner i vikt av mörk choklad?! 😮

  • Respelionjuni 11, 2013 kl. 07:46
  • Svara

  De som äter morötter behöver inte vänta med att bada för då ser man dem bättre i vattnet tack vare sin mer fjortisgula ton.

  1. Hahaha! Dessutom är retinol (a-vitamin) vattenlösligt, så har man tur löses ungarna upp!

  • Tofflanjuni 11, 2013 kl. 15:22
  • Svara

  Det finns två bra saker med morötter:
  Färgen
  Morotskaka
  För övrigt smakar de… INTE gott! 😡

  1. Morotskaka, mmm! Men du, man får superkrafter och en tillsvidareanställning på 100% på sitt drömjobb om man äter morötter! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.