Sjukersättning och vårdcentralsproblem

Åhh, vilken dag. Hade en trevlig förmiddag i går, med lite avslappning i solen och allmänt skrotande på tomten, men eftermiddagen blev helt galen. Jag blir så jävla irriterad på hur svårt det ska vara att få saker gjorda lite effektivt! Det hela började med att Försäkringskassan ringde, och jag fick prata med en trevlig kille som visade sig vara min personliga handläggande i ärendet sjukskrivning på grund av ryggoperation. Berättade lite om vad som hänt sedan jag skickade in anmälan, och att det kommer att komma en komplettering i form av intyg från EDS-specialisten. Sedan pratade vi lite om framtiden, och han tyckte att jag skulle ansöka om sjukersättning.

Jo visst, sa jag, jag har försökt. Min husläkare kunde inte hjälpa mig med ansökan om sjukersättning det sist det var på tapeten för ett par månader sedan, av någon outgrundlig anledning. Han visste inte hur han skulle gå tillväga, eller vad han skulle skriva. Jag berättade att jag planerade att byta husläkare och göra om hela proceduren, och han höll med, för det lät inte som om jag skulle vara helt på Arbetsförmedlingens bord. Nix.

Efter samtalet satte jag igång omedelbart, och loggade in på Mina Vårdkontakter, bytte vårdcentral och försökte boka en tid. Jag skrev att om det var möjligt ville jag träffa någon som hade kunskap om EDS, och att orsaken till besöket i slutändan var att ansöka om sjukersättning. Efter någon timme fick jag svar.

Hej! Du är tidigare helt okänd vid denna vårdcentral och vi har inte tidigare kännedom om ditt tillstånd eller tillgång till några handlingar, vilket är ett måste för att kunna skriva något intyg. Därför rekommenderas att du ber behandlande läkare om intyg. Om inte får du ringa oss och lämna lista över de vårdinstanser som varit aktuella för dig de senaste 3-4 åren så att vi kan begära hit kopior.

Öhh, ja det är klart att jag är okänd, jag bytte ju nyss för att få träffa en ny läkare! Jag bad inte om att få ett intyg vid första besöket, och det hade jag inte förväntat mig heller. Men vad då behandlande läkare? Det finns ju inte en jävel som jag har träffat som behandlar EDS! Jag ringde i alla fall numret som stod, och då fick jag till svar att det var stängt. Men det var minst 25 minuter kvar av telefontiden, enligt vårdcentralens hemsida.

Telefon

Det gick inte att svara med ett meddelande på Mina Vårdkontakter heller, de hade helt avslutat ärendet. Hade det inte i det här läget bara varit bättre att ringa mig? Jag hade kunnat ange alla 6 vårdinstanser och deras telefonnummer direkt, och dessutom har jag kopior av journalanteckningar och intyg som jag tänkt ta med mig till första besöket hos läkaren. Vafaaan. Så nu ska jag prova ringa dem igen och fråga hur de vill ha det. Det går säkert ändå inte att boka en tid på det där numret jag ska ringa och lämna alla vårdkontakter, och hur lång tid tar det för dem att få journalkopior från alla, så här efter midsommar? Att det ska vara så förbannat jävla svårt jämt. Jag har faktiskt inte ända till efter semestern på mig, så ge mig en tid så tar jag med uppgifterna!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/sjukersattning-och-vardcentralsproblem/

2 kommentarer

  • Tant A.juni 25, 2013 kl. 13:50
  • Svara

  Det är helt obegripligt att FK ännu inte ringt dig och sagt att du självklart ska skrivas över till hel sjukersättning, utan vidare diskussioner!
  Men det är väl lika troligt att dom skulle göra det, som vad det är troligt att det trillar köttbullar från himlen nästa gång det regnar.
  Det ska tydligen (har funnits?) ett kunnigt EDS Team på Akademiska i Uppsala. Kanske kan du fråga dem om DOM vet vilka husläkare i Sthlm som vet vad din sjukdom innebär?!
  Ta annars alla kopior/pärmar du har, åk dit i rullstolen (för att dom ska fatta allvaret!) och be att få tid hos en distriktssköterska för att där lägga fram din ”desperata” situation och be henne välja vilken läkare på VC som vore bäst för dig?
  Det är för jävligt. Ju mer sjuk man är desto mer måste man kämpa för sina rättigheter i dagens Sverige!

  1. Haha, ja det är nog samma dag som världen exploderar, skulle jag kunna tro! Jag bad min förra husläkare om en remiss till Uppsala (fick ingen), och jag ska be min nya (när jag får komma dit) om en remiss. Stället i Mjölby var skitbra, men inte landstingsanslutet. Jag tänker inte, och kan inte, betala 3000 spänn varje gång, eller betala 3000 spänn för ett läkarintyg. Det är inte okej att det ska vara dyrare att ha en ovanlig sjukdom, och inte heller få sjukersättning för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.