Snyfthistoria om färdtjänst

Läste en snyfthistoria i Aftonbladet (som av någon underlig anledning har skrivit om något helt utan nyhetsvärde igen), det handlade om en tant som inte kom fram dit hon skulle med färdtjänsten. På midsommarafton. I full busstrejk.

Jag har ju själv flera gånger skrivit om resor när man får irra runt i timmar, för att medresenären vid samåkning inte har någon aning om var hon ska, någon annan har bokat resan åt henne, och det finns inget aktuellt telefonnummer som någon anhörig svarar på. Eller att man ska från söder till söder och får ta en omväg till Märsta, eller nåt. Eller att folk bokar en resa och de som tar emot beställningen är så dåliga på svenska att man hamnar någon helt annanstans, eftersom växeln ligger någonstans i Baltikum. Eller Senegal.

Men den här gången var det familjen själva som skyller på andra i flera led, och framför allt på Taxi 020, ett av två bolag som kör färdtjänst här i stan. Rubrikerna i tidningen var: ”Taxin vägrade lämna av mormor på festen” och ”Gammelmormor lämnades i taxi på midsommar”.

Det handlade om en dement tant, boende på ålderdomshem, som åkte färdtjänst med 020. Färdtjänstväxeln, i slutänden Landstinget, eller ålderdomshemmet där hon bodde som hade bokat resan, (det är omöjligt att veta i det här fallet) hade lagt in fel adress vid bokningen. Inget ovanligt alls. Händer flera gånger dagligen.

Efter att taxichauffören irrat runt i två timmar och letat efter adressen, kördes tanten helt enligt gällande regler och förordningar tillbaka till ålderdomshemmet. Chauffören hade ringt efter hjälp på det nummer som angetts till de anhöriga, utan att få något svar. Det var nämligen ett felaktig nummer. Då ringde han till ålderdomshemmet, som bokat resan, men där var det ingen som svarade. Svärsonen Björn Lindgren, som faktiskt varit taxichaufför och borde veta hur hårt det är för de som kör färdtjänst, säger:

De vägrade köra henne till rätt adress när de förstod att hon kommit fel. Att strunta i gamla på det här sättet på midsommar är totalt nonchalant”.

Vänta nu, vilket jävulskt dumt uttalande! Ska det vara en snyfthistoria kan väl den som berättar ändå ha rätt, och själv ha gjort rätt från början? Chauffören hade inte ens rätt adress, och inget av de två telefonnummer som uppgivits till honom fungerade. Hur kan taxibolaget ha varit nonchalant? Tanten själv visste ju inte var hon skulle. Att strunta i henne hade varit att lämna en dement tant på fel adress.

Chauffören försökte hjälpa henne hitta till en felaktig adress i två timmar utan att komma fram – och han får inte betalt mer än för de kilometer det är den kortaste vägen mellan punkt A och B. Vet man inte det, som gammal taxichaffis? Det betyder alltså att chauffören i fallet har jobbat gratis i ett par timmar på midsommarafton, och försökte hjälpa henne så gott han kunnat. Att köra hem henne i det fallet var bra. Vad var alternativet? Att lämna henne på vischan någonstans? Nä, precis. De har inte vägrat henne någonting, de har bara gjort precis som de ska.

Hur som helst, familjen ringde ålderdomshemmet som bokat resan, och sen växeln på färdtjänst, för att ge dem rätt adress. Vilket också är helt fel, för det står klart och tydligt i förordningarna man förbinder sig till i och med att man använder färdtjänst, att det inte går att ändra adress på en redan bokad resa. Man måste boka om den. Även om det är midsommarafton, även om man är gammal eller sjuk.

Man har liksom inte färdtjänst om man inte är gammal eller sjuk, så reglerna är lika för alla, oavsett om man är dement, förståndshandikappad eller inte kan gå ordentligt. Dessutom var det ju extra trafikkaos utan bussar, och betalande resenärer går alltid före färdtjänstresor, även om man har bokat dem månader i förväg.

Taxi

Chaufförerna får så dåligt betalt för färdtjänstresor, så finns det en andra som vill åka taxi så är det självklart att de hellre kör dem. Jag fick ofta vänta en timme på min bokade bil på väg till jobbet i vintras, vanliga vardagmorgnar. Var det någon trafikstörning någonstans så gick andra kunder före – enligt chaufförerna själva.

Vet man inte hur färdtjänst fungerar – trots att man varit taxichaffis – så kanske det inte är så konstigt att man klagar heller. Men att tala om det för tidningarna? Herregud. Det är Landstinget som lägger in resor åt Taxi 020. Familjen säger till tidningen att de inte vågar sätta henne i en Taxi 020-bil längre, som om det hade varit någon skillnad i gällande regler med det andra bolaget? Nej, självklart inte. Dessutom är det samma ägare till båda taxibolagen som kör färdtjänst i Stockholm, men i en sån här snyfthistoria vill familjen tydligen bara smutskasta ett av dem. Haha!

Hade familjen sett till att rätt adress var inlagd, hade det kanske aldrig hänt. De lade bokningsansvaret dels på ålderdomshemmet, sedan på den icke-svenskspråkiga färdtjänstväxeln, för att till slut skälla på taxibolaget när det blivit fel. Snacka om att misrikta sin ilska och skälla åt helt fel håll, när man själv inte tagit något ansvar för att det skulle bli rätt från början. Om de hade bokat resan på internet (det kan alla göra), hade de haft full kontroll över att det blivit rätt från början och att alla telefonnummer stämde. Det är väl A och O när det gäller en dement tant?

Fy fan, vad jag hatar en snyfthistoria där folk inte har någon aning om hur det funkar, och bara skäller på andra utan att ha läst reglerna. Om man dessutom tänker på att det finns folk som inte kom fram i tid för att den här bokningen tog så lång tid, och det kaos som genast uppstår när schemat är pressat, så finns det säkert folk som blev rejält sura på familjen i Aftonbladets snyfthistoria också. Men nej, en del egon är större än andra. Gör om och gör rätt, så kanske ni framstår som mindre dumma.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/snyfthistoria-om-fardtjanst/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjuni 22, 2013 kl. 18:13
  • Svara

  Hahaha… Gillar när du raljerar på detta sätt. Jag blir lika sjövild när jag läser eller diskuterar med ”offer”. Får ofta höra att ”man ska gå ut i tidningen” när något stör en. Aldrig i helvete att jag gör det.

  Dessa snyfthistorier är bara till för att skriva om något man inte vet ett smack om. Djuplodande journalistik ligger knappast bakom och de som är med i reportaget blir kåta av aveta att hela Sverige läst om hur illa behandlade de blivit.
  Spelar ingen roll om de ahr rätt elelr fel då allt är glömt i morgon men de fick i alla fall lite uppmärksamhet en stund. Har de tur tar TV4 upp det i nyhetsmorgon och de får sitta och böla lite till i TV-rutan. Då blir de ännu kåtare och känner sig vikitga. Om de har rätt eller inte spelar fortfarande ingen roll men debatten väcker känslor i Sverige och förbannade svenskar kan fortsätt knyta näven i byxfickan och skrika att det är fel, orättvist eller något annat.

  J-vla offer. Ta ansvar för era handlingar och sluta skylla på alla andra. Se till att lära er något av misstaget och reparera eventuella missförhållande så uppstår inte problemet en gång till.
  För övrigt kan släktingar själva hämta senila mormor. Det gjorde min släkt men å andra sidan var vi ju inte packade på midsommarafton och tvungna att överlämna ansvaret.

  Så det så. 😀

  1. Haha, ja vafan? Undrar om de hade förväntat sig att folk ska tycka synd om dem, eller om de bara vill smutskasta ett taxibolag – som gjort precis som de ska? Jävla nötter. Tanten blev helt rätt behandlad, och att familjen sen inte har någon aning om hur det fungerar och vill skylla på någon annan är bara patetiskt.

   Visst var det tanten i slutänden som råkade illa ut – precis som de flesta andra färdtjänstresenärer gör ganska ofta när det blir fel med bokningarna – men om någon ska skylla på något så är det ju hon som ska skylla på sin familj.

  • K C Lagerjuni 30, 2013 kl. 23:03
  • Svara

  Hej Klara,
  hur kommer det sig att du så brinnande försvarar Färdtjänst? Jag tycker Färdtjänst är en bra idé men tyvärr fallerar det ibland. Min granne satt en hel natt med sin CP-skadade son och väntade på bilen. Min 93-åriga mamma stod mitt i natten vid ett tomt färjeläge och väntade i tre timmar. Det går ut över människor som är beroende av andras hjälp, det är det tragiska. Och i värsta fall sätts andra människors hälsa på spel när Färdtjänst inte fungerar.

  1. Hej!
   Jag har ju själv Färdtjänst, och om du har läser mer här så har jag skrivit över 80 inlägg som involverar Färdtjänst på ett sätt eller ett annat – och det mesta är klagande. Att vänta flera timmar hör absolut inte till ovanligheterna. En vecka i vintras fick jag till exempel vänta i snitt en och en halv timme varje morgon på väg till jobbet. Jag började klockan 9, resan tar 15-20 min om allt går bra, och jag var tvungen att boka resan till senast 07.30 varje dag i sex månader, för det går aldrig att veta när eller ibland ens om de kommer. För ibland dyker de inte upp alls. Jag kunde inte börja jobba före klockan nio heller, så det blev alltid väntetid. Är man någonstans där det vanligtvis inte finns taxibilar, så är det nästan tur OM någon kommer och hämtar en.

   Men många verkar tro att Färdtjänst nu är som det var för 10 år sedan – och det är det inte alls! Nu får chaufförerna knappt betalt eftersom Landstinget inte vill betala för det, och dessutom har de lejt ut växeln till icke-svenskspråkiga människor som får $400 i månaden – jag vägrar vara med och stödja det. Dessutom blir det så oerhört många fel vid bokningarna pga språkproblem, att det är lite som rysk roulette om man kommer fram eller inte. Som kund eller anhörig kan man enbart se till att det blir rätt om man bokar på internet. Då vet man säkert mellan vilka adresser man är bokad – det är helt omöjligt att veta annars.

   Färdtjänst motsvarar kollektivtrafiken, och är det minsta störning någonstans så blir det förseningar. Det är inte ovanligt att man blir ett par timmar sen för att tunnelbanan inte går någonstans, eller en buss har kört i diket. Folk tar en taxi i stället för att hinna fram, och då tar självklart de (alldeles för få) chaufförerna de körningarna i stället, eftersom de faktiskt får hyfsat betalt. Och vi står och väntar. Har man inte koll på uppdaterad trafikinformation så har man inte heller koll på hur sen bilen blir. Det är ingen privat taxiservice, det finns andra alternativ för de som har färdtjänst om de vill åka ensamma eller känna sig mer säkra på att få en bil.

   Jag har själv samåkt med en tant där det hände något liknande som i artikeln. Vi åkte förbi dit jag skulle flera gånger, men chauffören kunde inte släppa av mig, eftersom hon stod först på listan. Ingen vän eller anhörig kunde ta lite ansvar och hjälpa henne. Det tog mig en timme extra att åka till jobbet den dagen, och ingen betalar min lön då. Jag tycker bara oerhört synd om tanten i artikeln, för hennes anhöriga inte heller tar sitt ansvar. Färdtjänst har i fallet faktiskt gjort allting helt rätt, och de anhöriga verkar leva i någon drömvärld om hur bra Färdtjänst borde vara, fast det inte alls funkar på det sättet. Dessutom var det busstrejk i Stockholm, så att överhuvudtaget tro att man kommer fram är lite galet. Man är bara en annan kossa som ska transporteras mellan A och B, för så lite pengar som möjligt – det spelar ingen roll att vi är funktionshindrade eller gamla. Den som tror något annat har fel. Det går inte alls att planera för när man ska vara framme, och jag åker sällan utan att ha minst en timme eller mer tillgodo – annars kommer jag ofta för sent. Jag försvarar inte Färdtjänst brinnande överhuvudtaget, jag tycker att det är väldigt dåligt. Men jag tycker även att det är uselt när anhöriga inte vet hur det fungerar och skyller ifrån sig när de själva gjort fel – vilket var fallet här.

   Här är ett axplock av det klagande jag skrivit förut:
   https://argaklara.com/2013/05/vaxeln-hos-fardtjanst/
   https://argaklara.com/2013/01/samakningsfail/
   https://argaklara.com/2012/12/dalig-planering-pa-fardtjanst/
   https://argaklara.com/2012/09/samakning-och-tidsbrist/
   https://argaklara.com/2012/07/sa-javla-arg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.