Spökplumpen

Spökplumpen har flyttat in på tomten! Okej, kanske inte den riktiga spökplumpen (en karaktär i någon Disney-produktion, var det Musse Pigg?), men träd med såna här klumpar kallas för spökträd. Det är en stor boll av väv, kanske två decimeter hög och en decimeter bred, som sitter i ett träd bakom huset, mitt i solen.

Häggspinnmal, spökträd - en häggspinnmal i ett äppelträd! Spökplumpen!Det var lite svårt att få en hyfsad bild på den, för att komma åt den ordentligt skulle jag antingen behöva hänga ut genom ett fönster (aj) eller klättra upp på taket. Nja. Så ni får hålla till godo med de här.

Häggspinnmal, spökträd - en häggspinnmal i ett äppelträd! Spökplumpen!Den här spökplumpen innehåller mängder av små krypande djur (som tur är inga spindlar eller sånt man helst inte vill ha i huset), små larver som ska bli till en slags fjäril. Vet inte hur det funkar, om de förpuppas därinne och kommer ut som fjärilar, eller om larverna kommer ut och förpuppar sig någon annan stans. Hur som helst, när prylen i puppan inuti har vuxit klart blir det en häggspinnmal, eller häggspinnare.

Det gillar väl att sitta i häggar, för ibland ser man hela träd med en massa bollar som ser ut som spunnet socker, och ibland spinner de in hela träen i väv! Inte bara träd förresten – cyklar, spadar, utemöbler eller vad som helst som står ute! Det här är dock ingen hägg, utan ett helt vanligt äppelträd. Det står på grannens tomt, men jag kan palla äpplen utan att lämna verandan. Bra. Det ska bli kul att se vad som händer med den här – så länge malen håller sig utomhus!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/spokplumpen/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuni 11, 2013 kl. 15:19
  • Svara

  Ha ha så märkligt, vi kom in på spökplumpen vid eftermiddagsfikat idag. Fast då var det via Bläckis, en orange stickad bläckfisk, som jag fick med posten igår.
  /En Sann Djurvän

  1. Hahaha, vad lustigt! Bläckis var himla söt, klart man blir på lite bättre humör av en sån!

  • Farsanjuni 12, 2013 kl. 17:12
  • Svara

  Häggspinnmalen är riktigt tuff mot träden. Rekommenderas inte i för stor omfattning. Kan äta av en ordinär villahäck med lämpliga buskar på en vecka.

  1. Oj då! Den har växt och innehållet verkar nästan på väg ut – ungefär ovanpå taket på vår kåk. Kanske dags att ta bort skiten. 😮

  • Farsanjuni 12, 2013 kl. 22:16
  • Svara

  Rekommenderas! Den innehåller tio miljoner larver (ungefär).

  1. !!!!! R hade inte tid i kväll, hoppas de inte hinner slå ut!! 😮

  • Farsanjuni 12, 2013 kl. 22:18
  • Svara

  Vem tror du har ätit rent på grenen?

  1. Dudde?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.