Medicinhistoriska museet

Efter Aeroseum i går blev det ett litet bryt för jag hade så ont. Sen hade vi tänkt åka till Medicinhistoriska Museet, som tillhör Sahlgrenska sjukhuset. Vi hade ändå tagit bilen ut till Aeroseum, så vi åkte helt enkelt mot sjukhuset – det vore ju logiskt om det låg där. När vi var nästan framme googlade vi saken närmare och såg att det låg i Nordstan, fem minuter från hotellet!

Det orsakade en och annan sur min, eftersom jag var kartläsare, men jag tyckte inte att det gjorde något. Vi fick se den delen av stan, och vi hade ändå inte bråttom någonstans. Hur som helst, vi intog en kopp kaffe först, sittandes bredvid Papa Dee, och sen gick vi till Medicinhistoriska museet. Det var väldigt intressant, och bitvis läskigt. Så här tog man bort gallsten förr i världen…

om hur man tog bort gallsten förr, på Medicinhistoriska museet

Hjälp! En skitstor, vass grej som man stoppade in i urinröret och vidare till gallan, som man punkterade. Fy. Det var flera rum som alla avhandlade en sak: Allt från apotek, barnafödande och röntgen, till kirurgi och så självklart psykvård. Jag lärde mig att jag är en usling.

om uslingar på Medicinhistoriska museet

Haha, där ser man! Jag gillade verkligen stället. 40 spänn i inträde och väldigt mycket information. Extremt mycket, om man jämför med de flesta ”stora”, och välkända museerna. Tydligen så kan tvångsbad i 10 timmar eller kalla överraskningsduschar få ”osnygga”, mentalt instabila patienter att bli lugnare. Undrar om det senare går att tillämpa på någon jag känner…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/medicinhistoriska-museet/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 12, 2013 kl. 10:34
  • Svara

  Bästa usling! Om ni har vägarna förbi Uppsala nån söndag, kolla in det psykiatrihistoriska museet (det är inte öppet varje söndag, man får kolla på nätet). Där finns det nog också en del läskiga saker.
  Men fy t rackarns för gallbesvär förr i tia!…… 😮

  1. Hahaha! Ja, det låter onekligen intressant! Jag gillar sånt där, och dessutom kanske det går att planera in en fika med dig också?

    • Tofflanjuli 12, 2013 kl. 14:32
    • Svara

    Det går det. Jag är snart ledig och fri som fågeln – bara i a-kassans jävla våld.

    1. Samma här. Huuuu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.